Hotel Grand Cetinje

Cetinjski hotel “Grand” na prodaju, državi pravo preče kupovine

Podijeli

Barska kompanija AD Izbor Bar čiji je predsjednik odbora direktora Boiša Šotra koji je istovremeno i odgovorno lice u zatvorenom investicionom fondu Eurofond, raspisala je javni poziv za prodaju cetinjskog hotela Grand.

Tako se u oglasu, koji će biti otvoren narednih 15 dana, navodi da pravo preče kupovine ima država, imajući u vidu da hotel ima status kulturnog dobra. Hotel, koji je zatvoren tokom zimske sezone ima tri zvjezdice i sa okolnim zemljištem zauzima preko 20 hiljada kvadrata, prenosi Pobjeda.

Posjeduje garažu, kotlarnicu, magacine, diskoteku, noćni bar, proizvodni prostor za pekaru, kuglanu, vešeraj, restorane, pivnicu, poslovne prostore, tv sala, slastičaru, kongresnu dvoranu, kuhinju kapaciteta za 400 osoba, poluolimpijski bazen dužine 25 metara, kao i skoro 200 soba i apartmana različitih veličina.

Pravo učešća na ovom oglasu imaju pravna i fizička lica koja do 19. marta dostave ponudu ovoj kompaniji. Oglasom nije određena cijena, već će kriterijum za odabir biti isključivo najveća ponuđena cijena. Izbor Bar zadržava pravo da obustavi postupak prodaje u bilo kojoj fazi. Zainteresovani kupci mogu obići hotel svakog radnog dana, a najbolji ponuđač bi trebalo da bude izabran u roku od sedam dana od zatvaranja oglasa.

Zbog prava preče kupovine, ova kompanija će dostaviti državi ponudu sa cijenom koju da najbolji ponuđač, koji će, ukoliko država odustane od kupovine, moći da preuzme hotel. Ipak, konačnu odluku o prodaji hotela Grand donijeće skupština akcionara, navodi se u oglasu.

Ova imovina opterećenja je potraživanjima države zbog poreskog duga, ali se u oglasu navodi da je Izbor obavezan da tokom realizacije kupoprodajnog ugovora izbriše terete, kako bi se kupac mogao knjižiti kao novi vlasnik bez tereta i ograničenja.

Izbor Bar je bio u stečaju od 2010. godine, ali je krajem 2016. godine stečajni upravnik Ranko Radinović donio rješenje o obustavi, jer je u najvećem dijelu ispunjen petogodišnji plan reorganizacije. Tada je naveo da je ispunjeno oko 80 odsto obaveza iz plana Stečaj je tada pokrenula kompanija Mesopromet zbog potraživanja od oko 45 hiljada eura.