Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask je prošle sedmice izgubio 27 milijardi dolara

Podijeli

Neto vrijednost bogatstva Ilona Maska pala je prošle sedmice zbog pada tehnoloških dionica.

Wall Street postaje sve nervozniji zbog povećanja prinosa na obveznice, što bi poskupljenje moglo dodatno povećati. To bi moglo progutati korporativnu dobit tehnoloških kompanija, zbog čega su ulagači počeli mijenjati neke od pozicija koje su zauzeli protekle godine u vrijednim, ali rizičnim dionicama tehnološkog sektora u kojem je i Maskova Tesla.

Tesline dionice prošle sedmice su pale za velikih 11,5%. Mask, koji posjeduje gotovo 18% Teslinih dionica, platio je najveću cijenu tog pada.

Maskovo bogatstvo tako je za samo nekoliko dana opalo za 27 milijardi dolara, navodi Bloombergov indeks milijardera. Pad njegovog bogatstva otprilike je jednak cijelom bogatstvu koje je imao osnivač Dysona Džejms Dajson – 52. najbogatija osoba na svijetu, prema Bloombergu.

Ova dešavanja dovela su do toga da izvršni direktor Tesle i Amazona, Mask i Bezos zamijene mjesta na vrhu Bloombergove liste najbogatijih ljudi na svijetu, prvi put od januara. Mask je sada na drugom mjestu: sa 157 milijardi dolara, u poređenju s Bezosovim bogatstvom neto vrijednosti 177 milijardi dolara.

Mask, prema novoj Bloombergovoj listi, ostaje 21 milijardu dolara ispred osnivača Microsofta Bila Gejtsa, koji je i dalje treća najbogatija osoba na planeti.

Teslin uzlet u 2020.

Tesline dionice porasle su fantastičnih 743% tokom 2020. godini, što ih je lansiralo na 5. mjesto liste najvrjednijih kompanija na berzi.

Nakon što je tokom ove godine izgubila 15%, Tesline dionice pale su na 7. mjesto, iza Facebooka Marka Zakerberga i Berkshire Hathawaya Vorena Bafeta, ali ispred JPMorgan Chasea.

Čak i u slučaju da Teslina dionica i dalje nastavi da pada, Mask će i dalje biti mnogo bogatiji nego što je ikad bio.

Mask je u četiri navrata otkupio 8,4 miliona dionica Tesle u 2020. Svaka od njih vrijedila je 5 milijardi dolara po završnoj cijeni u petak, iako će dio toga biti smanjen jer će Mask morati da plati cijenu izvršenja.

Direktor Tesle će ove godine vjerovatno dobiti još tri dodatne mogućnosti, svaku tako veliku i unosnu kao one koje je dobio prošle godine.

Mask nije iskoristio nijednu od svojih drugih kupoprodajnih mogućnosti akcijama. Menadžeri te opcije obično koriste u posljednjem momenat ili kada bi oslobodili novac.

Mask nikada nije prodao dionice Tesle.

CNN/Investitor