Topaz Driller, naftna bušotina crna gora, istraživanje nafte crna gora, naftna platforma crna gora

Pogled kroz durbin: Prva slika prve naftne platforme u Crnoj Gori

Podijeli

Topaz Driller, postrojenje koje će u narednih pola godine bušiti Jadran u potrazi za naftom, instaliran je prije nekoliko dana na oko 28 kilometara od obale kod Bara, a dobili smo i njegovu prvu fotografiju, snimljenu kroz durbin.

Portal Jedro.bar objavio je fotografiju koju potpisuje Michael B, a na kojoj se vidi prva lokacija za bušenje i instalirano postrojenje koje smo do sada gledali samo u inostranstvu.

“Turisti i građani na barskoj i ulcinjskoj rivijeri više vole pogled na jedrilice, brodice male, delfine, galebe i čisto plavo more”, konstatuje barski portal.

Iz Vlade su ranije saopštili da se nadaju velikom nalazištu nafte, kako bi se smanjila zavisnost crnogorske ekonomije od sektora turizma i usluga.

Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6.525 metara, traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na ovoj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika, saopšteno je ranije iz Uprave za ugljovodonike.

Više o ovoj temi čitajte u posebnoj priči:

Stigao Topaz Driller – postrojenje koje će u narednih pola godine bušiti Jadran u potrazi za naftom