Hipotekarna banka šalter

Ako vam je smanjena plata, možete pauzirati otplatu kredita do šest mjeseci

Podijeli

Odlukom Centralne banke koja je objavljena u Službenom listu Crne Gore 3. marta propisano je da svi korisnici kredita kojima je zarada smanjena 10 odsto i više kao posljedica korona krize imaju pravo da od svoje banke zahtijevaju reprogram, odnosno produženje roka otplate kredita, kao i moratorijum do šest mjeseci.

Prema informacijama Portala Analitika, ova odluka je počela da se primjenjuje u crnogorskim bankama, ali za sada banke nijesu “zatrpane” zahtjevima klijenata.

U slučaju da se korisnik kredita kojem je smanjena plata odluči na reprogram potrebno je da banci dostavi pisani zahtjev na koji banka treba da mu odgovori u roku od 15 dana. U slučaju da se banka i klijent dogovore oko reprograma klijent, nakon produženja roka otplate kredita, plaća manju ratu.

U slučaju da klijent zatraži od banke moratorijum u otplati kredita do šest mjeseci kamata nastavlja da mu se obračunava, s tim što može da je, kako je CBCG definisala u martu prošle godine nakon izbijanja korona krize, plati odjednom ili parcijalno tokom trajanja ili nakon isteka moratorijuma.