Blažo Đukanović, BB Solar

Firma Blaža Đukanovića lani ostvarila dobit od 1,4 miliona eura

Podijeli

Kompanija BB Solar Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, prošle je godine poslovala s dobiti od 1,4 miliona eura. Time je je sin lidera Demokratske partije socijalista (DPS), do lani vladajuće stranke, i službeno zaradio svoj prvi milion eura, pišu Vijesti.

Kako se navodi u finansijskom izvještaju kojeg je Ivan Burzanović, izvršni direktor BB Solara i poslovni partner mlađeg Đukanovića, predao Poreskoj upravi, dobit kompanije na kraju 2020. bila je 1,465.789 eura, što je tri puta više nego 2019. kada su takođe pozitivno poslovali s dobiti od 424.000 eura.

Đukanović i njegov poslovni partner prihodovali su prošle godine od prodaje čak 11,202.524 eura, što je tri i po puta više nego 2019. kada je prihod iznosio 3,1 miliona eura. Troškovi poslovanja bili su 9,189.644 eura.

Kasnili kineski radnici

Prihodi i troškovi kompanije povećani su iako je Đukanović smanjio broj radnika sa 41 u 2019. na lanjskih 26. Ostale firme u vlasništvu ili suvlasništvu Blaža Đukanovića, BB Hidro, Capital Invest i Kodio još nijesu predale finansijske izvještaje za 2020. Upravi prihoda, ili ih ona još nije objavila na internetu.

BB Solar je prošle godine dobio više poslova preko javnih nabavki, od kojih je najznačajniji onaj od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za obnovu termoelektrane Pljevlja vrijedan 54 miliona eura. EPCG, u većinskom državnom vlasništvu, zaključio je ugovor o ekološkoj obnovi prvog bloka TE Pljevlja s konzorcijumom kojeg čine kineski DEC International i crnogorske firme Bemax, BB Solar i Permonte.

Povjerenstvo EPCG-a izabralo je njihovu ponudu vrijednu 54,427.700 eura s PDV-om. Projekat ekološke obnove termoelektrane trebalo je da bude realizovan do 2021. i omogućiti nastavak rada energetskog objekta u Pljevljima sljedećih 20 do 30 godina.

Međutim, počela je samo priprema projekta zbog otežanog dolaska inženjera i radnika iz Kine, te nije jasno koliko je od toga lani prihodovala Đukanovićeva firma. BB Solar je 2020. samostalno dobio posao i od Crnogorskog elektrodistribucionog sistema (CEDIS) vrijedan 1,5 miliona eura.

Ostao bez hidroelektrane

Stalna imovina Đukanovićeve kompanije lani je povećena i procijenjena je na 1713.142 eura, što je za 400.000 eura više u odnosu na prethodnu godinu.

BB Solar je vlasnik i pet poslovnih prostora u podgoričkom naselju Kruševac od 186, 84, 76, 9 i 43 kvadrata. Vlasnik je i stana od 52 kvadrata, kao i poslovnog prostora od 33 kvadrata. Na gotovo sve nekretnine upisane su hipoteke banaka koje su davale kredite Đukanovićevoj firmi.

BB Solar, kako se navodi u financijskom izvještaju, potražuje 1,6 miliona eura, od čega 880.000 od kupaca. Neraspoređena dobit firme je 1,3 miliona eura. Đukanović je BB Solar registrovao s Ivanom Burzanovićem za postavljanje električnih instalacija.

S njim ima i kompaniju BB Hidro, koja je registrirana za proizvodnju električne energije. Kompanija je izgradila malu hidroelektranu Bistrica, dok je nova vlada za tu Đukanovićevu firmu sredinom januara donijela rješenje o prekidu postupka odobravanja izgradnje male hidroelektrane Slatina.