Srzentić na sastanku s AmChamom: Obučavamo službenike digitalnim vještinama

Podijeli

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, sastala se danas sa predstavnicima Američke privredne komore Crne Gore (AmCham), Nikolom Tripkovićem, predsjednikom Upravnog odbora Komore, Markom Miročevićem, izvršnim direktorom, i Ana-Marijom Kaluđerović, menadžerkom za politike Komore.

Srzentić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalila na dosadašnjoj saradnji i pomoći AmCham-a i istakla da je digitalna transformacija pred nas stavila nove izazove i potrebe i da moramo svi zajedno da se mijenjamo, uvodimo nove pristupe, principe i politike, kako bismo svim našim građanima i građankama isporučili usluge na transparentan, inkluzivan, agilan i efikasan način.

Ona je istakla da je pokrenuto nekoliko programa sa ciljem da se osnaže službenici na državnom i lokalnom nivou i nauče vještinama koje su im potrebne da bi napredovali kao javni službenici u digitalnoj eri, te da je u planu osnivanje digitalne i liderske akademije.

Predsjednik UO Komore Tripković je istakao da je digitalna transformacija prioritet crnogorskog društva.

„Uvjereni smo da je to put koji vodi modernizaciji načina života, ali i većoj transparentnosti i produktivnosti svih procesa. Digitalna transformacija društva i ekonomije će nam pomoći da budemo brži i efikasniji u rješavanju izazova, da smanjimo nivo sive ekonomije, te u krajnjem povećamo strane direktne investicije. Formiranjem Savjeta za digitalnu transformaciju pri Vladi Crne Gore, a koga bi činili prije svega eksperti, predstavnici akademije, nauke i ICT zajednice, kao i ministri relevantnih ministarstava, kreirali bismo kvalitetnu platformu za upravljanje procesom digitalne transformacije ekonomije i društva, i ujedno poslali snažnu poruku da digitalna transformacija predstavlja razvojni prioritet.”, kazao je Tripković.

Srzentić je, kako se dodaje, pozdravila inicijativu za formiranje Savjeta koji bi okupio što više predstavnika.

Predstavnici AmCham-a su kazali da prepoznaju važnost digitalizacije javne uprave na planu unapređenja poslovnog ambijenta i otklanjanja biznis barijera, te su u tom pravcu ponudili korišćenje njihovih platformi, kako bi se ojačala saradnja sa ministarstvom posebno u oblasti digitalizacije.

Na sastanku je razgovarano o Partnerstvu za bolje poslovno okruženje (PBPO) programa koji Američka privredna komora u Crnoj Gori sprovodi sa ministarstvima u Vladi Crne Gore, od aprila 2017. godine, kao i o Komitetu za digitalnu transformaciju koji je ustanovljen 2018, s namjerom da unaprijedi digitalni razvoj kompanija u Crnoj Gori i olakša prelazak na digitalno poslovanje i da pruži podršku javnoj upravi u procesu digitalne transformacije države.

Srzentić je istakla da su na planu digitalizacije javne uprave veoma važne preporuke koje dolaze iz privatnog sektora, te u tom smislu pozdravila uključivanje predstavnika ministarstva u rad Partnerstva za bolje poslovno okruženje AmCham-a.

Na sastanku je zaključeno je da će Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i AmCham intenzivirati saradnju kroz različite forme partnerstva za bolje poslovno okruženje i da digitalna transformacija bude prioritet i strateški princip razvoja.