Milojko Spajić

Spajić: “Ovo je najbolji budžet u istoriji Crne Gore”, neće biti novih zaduživanja

Podijeli

“Vlada je usvojila najbolji budžet u istoriji Crne Gore”.

To tvrdi ministar inansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je na konferenciji za medije povodom predloženog budžeta i program rada Vlade, kazao da je u pitanju i transparetnost.

“Ovaj put imamo četiri nivoa transparentnosti. Građani će znati gdje se troši svaki cent. Mi smo zatekli tešku situaciju, nije bilo teže recesije od 15,2 odsto. Mi smo tim otežali prihode za ovu godinu”, rekao je Spajić.

On je istakao da je poruka Vlade da će biti inkluzivna.

“Mi smo uspjeli da ovaj budžet bude i socijalni i razvojni. Nismo smanjivali plate, penzije i socijalna davanja, a imamo subvencije na istom nivou od prošle godine”, dodao je Spajić.

“Opterećenje poslodavaca nije održivo na dugi rok”

Na pitanje novinara da li su previše optimistični kad su u pitanju prihodi turističke sezone, Spajić je rekao da sve procjene daju razlog za samopouzdanje.

“Imali smo iskustvo od zimske sezone gdje smo imali realizaciju od 65 odsto od sezone iz 2019. godine. Imali smo razgovore sa MMF-om, njihova predviđanja su da će Crna Gora imati realizaciju u visini od 65 odsto. Tempo vakcinacije je “pogurao” da budemo samopouzdani kada je u pitanju turistička sezona” istakao je Spajić, prenosi Pobjeda.

Na pitanje da li će oduzimati imovinu, Spajić je rekao da ukoliko neko ima novac da plati porez za neprijavljenu imovinu, on neće morati da je vrati.

Ministar je rekao da će imati socijalni dijalog sa privrednicima.

“Ne bih da prejudiciram nikakva rješenja i uključićemo svu pamet i u Crnoj Gori i van nje. Opterećenje koje poslodavci trenutno imaju nije održivo na dugi rok”, naglasio je on.

Spajić je istakao i da nisu tačni navodi medija da je nacrtom budžeta planirano oporezivanje penzija.

On je rekao da će akcizna politika Vlade biti usklađivana sa Evropskom unijom.

“Mi smo imali obavezu da podignemo ponderisanu cijenu na cigarete. Akciza će biti ispod zahtijevanog nivoa od 95 eura, dakle cijene cigareta su i dalje niže nego u zemljama EU”, rekao je Spajić.

“Imamo novac u trezoru za auto-put”

Spajić je istakao da je u kapitalnom budžetu predviđeno oko 127 miliona eura za završetak prioritetne dionice auto-puta.

“Trenutno smo sa pregovirima sa CRBC i Exim bankom za ugovor kredita, ali imamo dovoljno novca u trezoru da završimo taj dio autoputa”, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, imaćemo ponovoljniji uslove od drugog kreditora.

Neće biti novih zaduživanja

Spajić je rekao i da neće biti novog zaduženja u 2021. godini, osim ako se ne dogovori kredit sa Exim bankom od 127 miliona eura.

On je rekao da nijesu donijeli rješenje o privremenom finansiranju za april, ali da će biti ubrzo.

“Ne znamo kad će biti usvojen budžet, lopta je sada u parlamentu”, istakao je ministar finansija.

Spajić je kazao da su nedostajuća sredstva već finansirana od izdavanja obveznica sa kraja prošle godine.

“Rast ekonomije za ovu godinu će biti jako impresivan, uz ogradu da smo imali toliki pad od 15,2 odsto, da nije teško ni porasti u ekonomiji kad dotaknete dno. Predviđeni rast je 10-10,6 odsto. Jedan dio rasta će doći zbog neponavljanja grešaka iz prošlosti”, istakao je Spajić.

Uz sve to, kako je rekao, diferencijal između tog rasta i projektovanog će biti obezbijeđen jako dobrim razvojnim politikama koje je Ministarstvo ekonomskog razvoja planira zajedno sa njegovim resorom.

On je naveo da su izbacili smo 100 miliona predviđenih prihoda za koncesiju Aerodroma.

“Izbacili smo 100 miliona predviđenih prihoda za koncesiju Aerodroma,koje je bilo neralno da se realizuje u godini krize, jer ne bi bilo povoljno da se to realizuje ove godine. Druga stvar je izbacivanje nasilne naplate dugovanja od Opštine Budva. I to smo morali da izbacimo iz budžeta. Na primjer, Kolašin će po stanovniku dobiti 1.500 eura kapitalnih investicija, Mojkovac 650 eura, Cetinje 700 eura, a Ulcinj 1 euro. To je zastiđe, jako loša poruka, alli to nije poruka ove Vlade. Poruka ove Vlade je da biti inkluzivna. Vodićemo računa da se nepravde iz prošlosti ne ponavljaju”, rekao je Spajić

Kako je istakao subvencije su na istom ili većem nivou od prošle godine.

“Nismo smanjivali penzije, plate i socijalna davanja, a u isto vrijeme imamo kapitalne investicije i subvencije na istom ili većem nivou od prošle godine”, rekao je ministar.

Pogledajte cijelu konferenciju za novinare, na kojoj su govorili i premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović: