brod, trgovina, ever given, evergreen, brod, kontejner, global trade, ship, shipping

Oporavak na vidiku: WTO podigao procjenu rasta globalne trgovine

Podijeli

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) povisila je procjenu rasta svjetske robne trgovine u ovoj godini, upozorivši ipak na rizike koje donosi nedovoljna proizvodnja i distribucija vakcina protiv koronavirusa.

Robna razmjena trebalo bi, prema procjenama WTO-a, ove godine da poraste 8,0 odsto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020.

Ova organizacija je u oktobru prognozirala da će razmjena u 2021. godini porasti 7,2 pdsto, nakon 9,2-postotnog pada u 2020. Za 2022. predviđaju dodatnih 4,0 odsto rasta u razmjeni.

Glavni pokretač potražnje za robom u ovoj godini biće Sjeverna Amerika, uz procijenjeni rast uvoza u ovoj godini od 11,4 odsto, zahvaljujući velikim fiskalnim injekcijama rasta koje bi preko trgovine trebalo da potakne rast aktivnosti i u drugim ekonomijama.

Slijede Evropa i Južna Amerika s procijenjenim rastom uvoza u ovoj godini za oko osam odsto, procjenjuje WTO.

Uvoznu potražnju najvećim dijelom će podmirivati Azija, uz procijenjenu stopu rasta izvoza u ovoj godini od 8,4 odsto. Gotovo istu stopu rsta izvoza WTO predviđa i Evropi, dok bi isporuke iz Sjeverne Amerike trebale porasti 7,7 odsto, prenose agencije.

Sve zavisi od vakcinacije

U kratkoročnoj perspektivi pretežu rizici koji bi mogli omesti rast razmjene, a uključuju nedovoljnu proizvodnju i distribuciju vakcine i pojavu novih sojeva virusa Covid-19, otpornih na trenutno dostupne vakcine.

Ubrzana proizvodnja i distribucija vakcina omogućila bi vladama da u kraćem roku ublaže mjera zatvaranja, što bi moglo da poveća stopu rasta trgovine za 2,5 postotnih bodova i povratak na pretpandemijski trend u četvrtom ovogodišnjem kvartalu.

Takav rasplet povećao bi stopu rasta globalnog BDP-a za jedan postotni bod, ističu u WTO-u.

U nepovoljnom scenarijumu, proizvodnja vakcina kaskala bi za potražnjom i pojavili bi se novi sojevi virusa, otporni na vakcine, što bi smanjilo stopu rasta trgovine za skoro dva postotna boda, a stopu rasta svjetske ekonomije za jedan postotni bod, upozoravaju iz ove organizacije.

Vakcine su svijetu dala šansu da zaustavi bolest i pokrene ekonomiju, naglasila je u srijedu na konferenciji za novinare glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

“Ta prilika mogla bi da bude propuštena ako veliki broj zemalja i ljudi ne bude imao jednak pristup vakcinama”, upozorila je čelnica WTO-a, koja sredinom aprila namjerava da sa čelnicima proizvođača vakcina i građanskim udruženjima razgovara o mogućnostima povećanja proizvodnje.

Početkom marta, bogate članice WTO-a, uključujući SAD, Evropsku uniju i Švajcarsku, ponovo su blokirale zahtjev Indije i Južnoafričke Republike da se suspenduju patenti na vakcine protiv Covida-19 kako bi se omogućila masovna proizvodnja i snabdijevanje siromašnih zemalja.

Zapadne države tvrde da je zaštita prava intelektualnog vlasništva podstakla istraživanja i inovacije i da suspenzija tih prava ne bi rezultirala znatno boljom opskrbom vakcina.

Zagovornici suspenzije patenata podsjećaju pak da su istraživanja dobrim dijelom finansirali građani preko obilne državne podrške proizvođačima.