Francuska, France, Pariz, Paris

Kako Francuska pomaže privredi tokom krize: U pripremi plan za restrukturiranje kompanijskih dugova

Podijeli

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire objavio je u srijedu da priprema predlog o restrukturiranju dugova kompanija s problemima u otplati kredita koje su naveliko uzimale u koronakrizi.

Mnoge francuske kompanije oporavljaju se od koronakrize, no bilansi su im ozbiljno napregnuti zbog masovnog zaduživanja u sklopu programa zajmova čiju otplati garantuje država, osmišljenog radi ublažavanja posljedica krize, primjećuje Reuters.

Iako je zahvaljujući tom programu broj stečajeva u prošloj godini sveden na rekordno nizak nivo, ekonomisti očekuju da će naglo porasti nakon gašenja programa podrške.

Le Maire je najavio da će predloge o restrukturiranju dugova kompanija idućih sedmica iznijeti predstavnicima države, stečajnim sudovima i bankama kako bi zajedno iznašli odgovarajuće rješenje za svaku pojedinu kompaniju koja ima teškoća s vraćanjem kredita.

“Maksimalno ću se angažovati kako bi se izbjegli stečajevi u našoj zemlji. Nećemo čekati da se kompanije nađu pred zidom”, rekao je ministar za televiziju BFM, prenijela je agencija Hina.

“Razmotrićemo situaciju… kako bismo utvrdili može li se otplata duga produžiti ili dio duga otpisati”, dodao je.

Broj stečajeva ostao je izuzetno malen u prvom kvartalu, sve do marta, kada je naglo porastao broj podnesenih zahtjeva za stečajem i likvidacija, navode u konsultantskoj firmi Altares, koja prikuplja podatke od stečajnih sudova.

U prvom kvartalu prijavljeno je za trećinu manje stečajeva nego u istom periodu prošle godine, a u posljednje dvije sedmice marta njihov broj bio je dva i po puta veći u poređenju s istim razdobljem prošle godine, kada je Francuska uvela prvi lockdown, zatvorivši ekonomiju i sudove.

U martu je čak osam od 10 kompanija koje su podnijele sudu zahtjev za proglašenje stečaja smjesta završilo u likvidaciji, što je nezapamćeno visoka brojka u posljednje čak dvije decenije, objavila je u srijedu kompanija Altares.