Mask trlja ruke: NASA odabrala SpaceX za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec

Podijeli

Američka svemirska agencija NASA povjerila je razvoj modula za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec američkoj privatnoj kompaniji SpaceX, koju kontroliše Ilon Mask.

Ugovor je vrijedan oko 2,9 milijardi dolara (2,4 milijarde dolara) a Mask je ovim povodom tvitnuo da su počašćeni ovim gestom.

“Danas nam je drago što možemo objaviti da smo dodijelili SpaceX-u da nastavi razvijati naš integrisani sistem ljudskog slijetanja”, rekla je Lisa Watson-Morgan, šefica NASA-inog programa za ljudsko slijetanje, prenose strane agencije, javlja SEEbiz.

SpaceX je pobijedio Bezosov Blue Origin i kompaniju za odbrambenu tehnologiju Dynetics. Odluka da se u projekat uključi samo jedna kompanija donekle je neobična. Obično biraju više njih ako je bilo tko od njih neuspješan u razvoju.

Osnivač pobjedničke kompanije, Mask, rekao je u odgovoru na Twitteru da im je čast što mogu učestvovati u NASA-inom programu Artemis, čiji je cilj da se čovjek pošalje na Mjesec.

Ugovor vrijedan 2,4 milijarde dolara uključuje prototip višekratne svemirske letjelice Starship koja se testira u Teksasu. Sve četiri verzije koje je SpaceX do sada testirao eksplodirale su tokom testnih letova.

U sklopu programa Artemis, NASA planira da pošalje četiri astronauta na Mjesec u kapsuli Orion koja će biti postavljena na raketu Space Launch System. Kapsula će se povezati sa svemirskom stanicom Gateway u mjesečevoj orbiti, odakle će dva astronauta sa Starshipom letjeti na Mjesečevu površinu. U prvoj misiji Orion se mogao direktno povezati s brodom SpaceX.

Očekuje se da će astronauti na Mjesecu provesti nedjelju dana. Zatim će se vratiti u Mjesečevu orbitu sa Starshipom, a odatle natrag na Zemlju sa Orionom.

NASA planira slijetanje s posadom na Mjesec do 2024. godine, prvi put od 1972. godine. Jedna od dvojice astronauta trebalo bi da bude žena.