bitcoin, bitkoin, kriptovalute, dolar

Investitori se povlače: Bitcoin potonuo ispod 50.000 dolara

Podijeli

Rasprodaja bitcoina nastavlja se i ove sedmice pa je najpopularnija kriptovaluta danas pala ispod 50.000 dolara. To je najniža vrijednost bitcoina u posljednjih 48 dana.

Cijene se trenutno kreću oko 49.200 američkih dolara što predstavlja pad od 8% ili gubitak od oko 4.300 američkih dolara u prethodna 24 sata, prema CoinDesku.

“Podaci sugerišu da smo i dalje na dugoročnom bikovskom tržištu”, rekao je Ki Young Ju, izvršni direktor južnokorejske tvrtke za analizu blockchaina CryptoQuant, za CoinDesk, prenosi SEEbiz.

“Kratkoročno ćemo možda imati korekciju i padati u širokom rasponu jer je tržište prezagrijano među maloprodajnim investitorima”, dodao je.

Bitcoin je na putu da zatvori svoj najveći sedmični pad od februara, kada su cijene pale 21% prije nego što su napravili oštar oporavak i dosegnuli najviši nivo od blizu 64.900 američkih dolara.

Gubitak 100-dnevnog pomičnog prosjeka na oko 49.400 dolara može otvoriti veće gubitke na oko 46.000 dolara, pokazuje tehnička analiza.

I druge kriptovalute bilježe oštre prodaje s XRP-om i etherom, koji su pali za 13%, odnosno 7%, dok je binance kovanica srezana 5,8%. Zapravo, gotovo sva imovina u CoinDesk 20 – 20 kriptovaluta koje čine lavovski udio na kripto tržištu na osam značajnih berzi – korigovana je tokom posljednja 24 sata.