Elon Musk, Ilon Mask, Tesla, SpaceX

Kinezi napali Maska: Arogancija Tesle je iritantna

Podijeli

Tesla se posljednjih sedmica u Kini suočava sa sve brojnijim optužbama potrošača. Sve češće se uz Teslin bred lijepi etiketa “arogantni”.

SEEbiz prenosi da je u ponedjeljak žena koja je tvrdila da je kupac Tesle stala na vrh jednog od automobila kompanije na autosalonu u Šangaju s majicom na kojoj je na kineskom pisalo “kočnice ne rade”.

Protestovala je zbog navodnog kvara kočnice u automobilu – na što su se žalili drugi kineski korisnici društvenih mreža koji tvrde da su Teslini vozači u posljednjih nekoliko mjeseci. Videozapis incidenta postao je viralan na kineskim društvenim mrežama, a prenijeli su ga i državni mediji.

U utorak je šangajska policija identifikovala demonstrantkinju pod prezimenom Zhang i rekla da je osuđena na pet dana pritvora zbog narušavanja javnog reda i mira.

Tesla. koju kontroliše popularni Ilon Mask, tvrdio je da je žena u februaru učestvovala u sudaru zbog “prekršaja prekoračenja brzine” te da u njihova dva mjeseca pregovora ne dopušta inspekciju treće strane, ali insistira na povratu novca za automobil.

Teslin potpredsjednik za Kinu Tao Lin tvrdio je u intervjuu u ponedjeljak za kinesku novinsku novinsku novinu Caijing da se žena nada visokoj odšteti, a kompanija nema razloga da joj je isplati.

U objavi na društvenoj mreži Weibo, Tesla poručuje da se neće praviti kompromise prema “nerazumnim zahtjevima”.

I državni mediji i vladine agencije brzo su ukorili Teslu. Državni mediji objavili su niz negativnih komentara, dok je centralna disciplinska komisija kineske vlade izdala izjavu upozorenja.