autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, gradilište autoputa, bemax

8 minuta od Smokovca do Mateševa: Pogledajte dokle su došli radovi na auto-putu

Podijeli

Ostalo je još 7 mjeseci do novembra, kada je novi, nezvanični rok za završetak gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa, duge 41 kilometar.

Kompanija Bemax, najveći podizvođač u ovom najskupljem projektu u istoriji Crne Gore, objavila je novi, osmominutni video-snimak sa cijele trase auto-puta koji možete pogledati na kraju teksta.

Na trasi je izgrađeno 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 km, 16 dvocjevnih tunela ukupne dužine 17,74 km, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 km.

Sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca, autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara, što takođe govori o kompleksnosti cijelog projekta.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, auto-puta Bar-Boljare je tačno 809.577.356,14 eura, od čega se 15% finansira iz budžeta Crne Gore, a 85% iz preferencijalnih kreditnih sredstava kineske EXIM banke.

Pogledajte Bemaxov snimak sa gradilišta objavljenog 22. aprila: