Tri banke remetile konkurenciju, moraju da plate 28,5 miliona eura

Podijeli

Evropska komisija (EK) izrekla je američkoj banci Merrill Lynch, francuskom Credit Agricoleu i švajcarskom Credit Suisseu novčanu kaznu od 28,5 miliona eura zbog kršenja propisa o ravnopravnom takmičenju u trgovini obveznicama.

Kršenje propisa utvrđeno je u trgovini dolarskim državnim i obveznicama naddržavnih entiteta i državnih tijela na sekundarnim tržištima u Evropskom ekonomskom prostoru, prenosi SEEbiz.

Grupa trgovaca četiri investicione banke „dogovarala je strategije trgovanja i razmjenjivala osjetljive informacije o cijenama i koordinirala cijene”, rekla je evropska komesarka za tržišno takmičenje, Margrethe Vestager.

Time su ograničili konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera, kazala je Vestager, dodajući da Komisija neće tolerisati takve tajne dogovore.

Grupa je uključivala i Deutsche Bank, kojem kazna nije izrečena, jer je otkrio postojanje kartela.

Credit Suisse je saopštio da i dalje vjeruje da njihov bivši zaposlenik kojeg je Komisija kritizirala nije pokušavao ograničiti konkurenciju. Dodali su i da se namjeravaju žaliti na odluku EK evropskom sudu.