Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu

Podijeli

U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 miliona eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Skok dobiti uglavnom je posljedica uklanjanja umanjenja vrijednosti i rezerviranja, a dijelom i preuzimanja srpske Komercijalne banke.

Dobit matične NLB dosegla je 39,3 miliona eura, u odnosu na 7,5 miliona eura prošle godine, pokazuje kvartalni izvještaj grupe koja posluje i u Crnoj Gori.

NLB Grupa ponovno kreditira više, povećavajući opseg zajmova za 175 miliona eura u prvom tromjesečju. Istovremeno, uštede se ne smanjuju.

Neto prihod od kamata iznosio je 97,5 miliona eura, od čega je 24 miliona doprinijela grupa Komercijalne banke. Niži prihodi od kamata uglavnom su se odnosili na niže finansijske prihode.

Neto kamatna marža Grupe smanjila se za 0,20 postotnih bodova u odnosu na isti period prošle godine, i iznosio je 2,09%, ali je bio 0,19 o.t. veća u odnosu na prethodni kvartal zbog uključivanja grupe Komercijalne banke u NLB Grupu, koja je u prvom kvartalu 2021. postigla neto kamatnu maržu od 2,43%.

Neto kamatna marža Banke iznosila je 1,36%, što je značajan pad u odnosu na isti period prošle godine, zbog povećanih viškova likvidnosti (1,2 miliona eura), nižih prihoda od prekoračenja limita zbog nižih stanja (0,7 miliona eura), niži prihodi od potrošačkih kredita (0,2 miliona eura), niži prihodi od ulaganja u hartije od vrijednosti zbog 13 bt niže prosječne kamatne stope i veći troškovi za podređeni dug u iznosu od 0,5 miliona eura.