children, djeca, playing

Dječji dodatak tek od oktobra

Podijeli

Zakonodavni Odbor Skupštine Crne Gore ocijenio je danas da su izmjene Predloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno uvođenje dječjeg dodatka od 30 eura za djecu do šest godina u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

Dopunama je predviđeno da sva djeca do šest godina primaju 30 eura dječjeg dodatka, a protiv toga je bila poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, koja smatra da se time diskriminišu ostala djeca, odnosno da je suprotno Porodičnom zakonu, piše Pobjeda.

Dragan Ivanović iz Socijalističke narodne partije je kao jedan predlagača izmjena Predloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti je kazao je da će se zakon umjesto od 1. jula primjenjivati od 1. oktobra.

To znači da će isplata dječijeg dodatka početi 1. oktobra.

On je kazao da predložene izmjene imaju za cilj su izjednače svu djecu do 6 godine, nezavisno od materijalnog stanja roditelja.

Djeca koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja, dodatka za njegu i pomoć, lične invalidnine i bez roditeljskog staranja će primati dječji dodatak do 18. godine, uz neke izuzetke.

On je napomenuo da iznos od 30 eura nije veliki, te da na to utiče finansijska situacija u Crnoj Gori.

“Naš jedini motiv i razlog je da se poboljša stanje u porodici iako to nisu velika sredstva. Prvao na dodatak da imaju troje djece u porodice”, kazao je Ivanović.