Mladen Bojanić, Matej Zakonjšek, autoput Smokovac Mateševo,gradilište, posjeta autoputu

Bojanić: Potrebno mnogo više rada da bi se prva dionica auto-puta završila do kraja godine

Podijeli

Ministarstvu kapitalnih investicija biće potrebna spoljna ekspertska pomoć kako bi se utvrdile konkretne odgovornosti za eventualne propuste u svim fazama projekta izgradnje auto-puta, saopštio je resorni ministar Mladen Bojanić.

On je u intervjuu Vijestima kazao da je za auto-put, prema njegovim ličnim utiscima s terena, potrebno mnogo veće angažovanje svih koji su uključeni u taj posao da se prva dionica od Smokovca do Mateševa završi do kraja ove godine.

Bojanić je rekao i da nijesu odustali od potraživanja za kašnjenje radova, te da su to pitanje odložili nakon što se oni završe.

„Do sada je izvođač radova, China Road and Bridge Corporation (CRBC), podnijela više zahtjeva za dodatna plaćanja i dodatni rok realizacije po raznim osnovama, a koji su, prema mišljenju nadzornog organa, neopravdani“, dodao je Bojanić.

On je naveo da su u toku relevantne ugovorne procedure i u vezi sa ocjenom opravdanosti zahtjeva izvođača radova za dodatnim plaćanjima i dodatnim rokom realizacije zbog rada u uslovima globalno izraženih posljedica pandemije koronavirusa, kao i po osnovu drugih potraživanja, što je i povezano sa ocjenom osnovanosti prava investitora za naplatu penala.

Bojanić je za prvu sedmicu juna najavio prve komercijalne letove novog avio-prevoznika ToMontenegro.

On je saopštio da Vlada još razmatra odluku o tome hoće li nastaviti pregovore za projekat davanja Aerodroma u dugoročni zakup po dosadašnjem koncesionom aktu ili započeti iznova po bitno drugačijim uslovima.

„Sve traži određeno vrijeme za preispitivanje, pa i ova krupna odluka“, poručio je Bojanić.

On je rekao da će iz državnog budžeta morati da se plate i julske rate za kredite dvije brodarske kompanije – Crnogorske i Barske plovidbe kineskoj Exim banci, dok će se produktivnost poslovanja četiri državne željezničke firme zasnivati i na optimizaciji broja zaposlenih.