Dionice vlasnika CKB-a blizu istorijskog rekorda

Podijeli

Prošlog maja, Sándor Csányi rekao je pri cijeni dionica OTP-a od 9.000 forinti da banka koju vodi očito vrijedi puno više, a prethodna cijena od 15.000 forinti uopšte nije bila pretjerana i nema sumnje da će se ta cijena vratiti.

Sada se cijena akcija bankarske grupe koja je vlasnik i najveće crnogorske banke, CKB-a, vratila na pretkrizne nivoe.

Štaviše, cijena dionica OTP-a juče porasla na 15.610 forinti, što je gotovo istorijski maksimum, piše Siniša Malus iz SEEbiz-a i dodaje da je još početkom juna prošle godine cijena je bila ispod 10.000 forinti.

Csányi je nedavno najavio da će povisiti ciljani nivo OTP-ovih dionica. Čini se da i investitori podižu ciljani nivo.

OTP se gotovo udvostručio od najnižeg nivoa iz marta prošle godine, približivši se istorijskim maksimumima ostvarenima početkom prošle godine nakon snažnog rasta posljednjih dana.

Posljednjih godina OTP bilježi postupno pogoršanje marži, s tim što su marže OTP-a i dalje puno veće od onih u većini zapadnoevropskih banaka. Ulagači pozorno prate razvoj neto kamatne marže, ovdje u prvom tromjesečju ove godine za najmanje 5 baznih bodova, ali se kamatna marža kvartalno poboljšavala, što je podstaklo povjerenje, uprkos značajnom povećanju rasta depozita na duži rok koji premašuju zajmove.

Plasman viška likvidnosti negativno utiče na maržu zbog niskih prinosa državnih obveznica, a glavni finansijski direktor OTP-a László Bencsik već je ohladio očekivanja na konferenciji za novinare nakon izvještaja i rekao je da je gotovo sigurno da će neto kamatna marža biti niža ove godine nego lani.

U slučaju da će rast kreditnog portfelja biti nominalno i volumenski znatno veći od rasta portfelja depozita, a okruženje kamatnih stopa porasti, ne može se isključiti da kamatna marža neće pasti ispod nivoa neto kamate u prvom kvartalu.

U poređenju s konkurentima u regionu, dionice OTP-a i dalje se čine jeftinima, piše Portfolio.hu. Jednako tako, ne bi bilo iznenađenje da se OTP upusti u dalje akvizicije u regionu, što je Csányi nekoliko puta i najaviljivao. Osim toga, gledajući širu sliku, investitori vjeruju u snažan oporavak mađarske ekonomije.