Jelena Ristić, Mastercard

Direktorka Mastercarda za CG, SR i BiH: Biometrija je sljedeći korak u platnoj industriji

Podijeli

Uskoro ćemo platne kartice prislanjati na mobilne telefone ili – same telefone na telefone, najavljuje Jelena Ristić, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Kao jedan od panelista ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, Ristićeva je govorila na temu održive digitalne ekonomija, a, kako ocjenjuje, idealan način da se ona sprovede je javno-privatno partnerstvo.

Budući da se u kompaniji Mastercard nalazi na poziciji direktorke za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u intervjuu za B92.net otkriva kako se mijenjaju navike ovdašnjih klijenata, zašto je biometrija budućnost plaćanja, ali i šta sve može da iznjedri saradnja javnih institucija i privatnih kompanija.

Koje su najveće prednosti javno-privatnih partnerstava danas i ko najviše dobija takvim konceptom saradnje – javni sektor, privatni ili sami korisnici?

Ja bih rekla da svi dobijaju. S jedne strane, imamo privatne kompanije koje su najčešće internacionalnog tipa i donose različite dobre prakse, tehnologije i inovacije, a koje se onda, uz prilagođavanje regulative ili prilagođavanje regulativi, mogu sprovesti na lokalnim tržištima kako bi odgovorile na aktuelne potrebe građana.

Moje je mišljenje da ne treba bježati od javno-privatnih partnerstava i od digitalne ekonomije, naprotiv – treba da se fokusiramo na rušenje barijera svi zajedno, a mislim da privatni sektor u tome zaista razmišlja preduzetnički i uvijek pokušava da nađe načine da sruši te barijere. Digitalizacija jeste univerzalno rješenje za mnoge realne probleme, ona je put i za sužavanje tog jaza koji postoji kada su u pitanju uključivanje u fiskalne i novčane tokove, rodna ravnopravnost, digitalni jaz i drugo.

Šta nam donosi budućnost?

Ono za šta mislim da je sljedeći korak u platnoj industriji na šta ćemo svi biti fokusirani jeste biometrija. Vratiću se na Apple Pay koji je lansiran prošle godine – to je bio bum na našem tržištu. Riječ je o rješenjima koja su dosta intuitivna i štede vrijeme, ali osim što su jednostavna, savremena i praktična, ona nas uvode u nove tehnologije kao što je upravo biometrija. Njome danas otključavamo telefon, a zašto je u budućnosti ne bismo koristili da potvrdimo identitet i transakciju?

Prema našem istraživanju, 68 odsto korisnika je reklo da bi prije koristilo biometriju nego PIN kod. To je potpuno razumljivo, jer znamo koliko različith lozinki moramo da pamtimo za brojne aplikacije i koliko se stvari komplikuju ukoliko zaboravimo lozinku – onda potrošimo dosta vremena da resetujemo sistem i uspostavimo novu, a samim tim korisnički iskustvo više nije jednostavno, brzo, lako i intuitivno.