euro, money, wallet, novčanik, novac

Minimalac 250 eura od 1. oktobra

Podijeli

Izmjene i dopune Zakona o radu, kojim se od 1. oktobra povećava iznos minimalne zarade sa 222 na 250 eura, usvojene su juče u Skupštini.

Poslanici nijesu prihvatili amandmane SD-a i SDP-a kojima je bilo predloženo da minimalna zarada bude na nivou od 50 odsto prosječne. Tokom skupštinske rasprave o ovim izmjenama, od Vlade je traženo da smanji fiskalne namete poslodavcima na zarade, kako se ne bi povećalo zapošljavanje “na crno”.

Usvojene su izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se predviđaju podsticaji za poslodavce koji do kraja godine za stalno zaposle građane sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Oni će u naredne tri godine biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa i to 90 za zarade isplaćene u ovoj godini, 60 odsto za isplaćene u narednoj, a 30 odsto za isplaćene u 2023.

Ovaj zakon će se primjenjivati od 1. januara.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojima se povećava oporezivi promet za registraciju za PDV sa 18.000 na 30.000 eura, a stupiće na snagu po hitnom postupku. Amandman SD da se do kraja godine nastavi sa primjenom niže stope PDV-a od sedam odsto nije dobio potrebnu većinu, prenosi Bankar.

Comments are closed.