Šta je potrebno znati prije odluke o berzanskom investiranju

Podijeli

Pohlepa, nesmotrene odluke, razmišljanje da se na berzi može zaraditi bez truda i adekvatne analitike prije odluke o tome u koju hartiju uložiti, sa doživljajem Berze kao kladionice, vjerovatno investicionu snagu završiti nepovoljnim ishodom.

Na samom početku je neophodno definisati koji su investicioni ciljevi, koliko vremena planirate da posvetite ovom poslu, u kojem roku želite investirati i koliki rizik planirate preuzeti na sebe. Nemojte se zamajavati mislima da se trgovinom sa hartijama od vrijednosti, kao i bilo kojom investicionom trgovinom veliki novac možete zaraditi preko noći, piše NLB blog.

Budite analitični i strpljivi, savjetuje autor.

Onima koji žele brz novac, bez velikog truda, kao i onima koji nijesu tolerantni na rizik investicionih poslova, savjetujemo da svoje vrijeme i novac ne troše uzalud. Neka namijenjena sredstva za investiranje sačuvaju za ispunjenje nekog cilja, poput štednje u banci.

Za one koji pored alternativnog rješenja (štednje), uz razumijevanje rizika koji ide sa berzanskim investicijama ostanu pri tome da je trgovina akcijama i obveznica prioritetan vid ulaganja, nudimo nekoliko savjeta:

Kratkoročno ulaganje u hartije od vrijednosti je karakteristično za investitore koji žele u kratkom roku (do godinu dana) kupiti hartije po jednoj, a prodati po većoj cijeni, te zaraditi na razlici između kupovne i prodajne cijene (eng. spread). Ova strategija zahtijeva stalnu komunikaciju sa brokerom, dobre analitičke sposobnosti, svakodnevno praćenje vijesti koje se odnose na kompanije čijim sa hartijama na berzi trguje, kao i dostupnost informacija.

Veoma je važno brzo reagovati, i na ispravan način protumačiti informacije
Ulaganje na srednji i dugi rok je uglavnom karakteristično za investitore koji imaju višak novca na raspolaganju, smatrajući da im u narednom periodu neće biti potreban. U ovom slučaju birajte velike i sigurne kompanije sa dugom istorijom uspješnog poslovanja na berzi, sa relativno stabilnim cjenovnim istorijatom. Bitno je birati one čija je poslovna politika poznata i čije poslovanje karakteriše visok nivo transparentnosti.

Birajte kompanije koje ostvaruju veliku dobit i čija je politika da svake godine dijele dobar dio dobiti iz poslovanja (dividendu).

Bitno je izvršiti analizu poslovanja (finansijske izvještaje), dosadašnje cjenovno kretanje, analizu sektora u kojem kompanija posluje, makroekonomsku analizu tržišta, kao i ostalih inputa koji se odnose na hartije koje su predmet investicije.

Tek nakon duboke analize donesite svoje investicione odluke i budite svjesni da investiranje u akcije kompanije uvijek sa sobom donosi rizik.

Za one koji ne žele rizik, savjetujemo štednju u banci i/ili kupovinu državnih obveznica. U oba slučaja je rizik minimalan.

Diversifikujte svoj portfolio. Koliko god da je kvalitetna hartija, nije preporučljivo da sva uložena sredstva zavise isključivo od nje. Neka Vam portfolio bude sačinjen od više kvalitetnih hartija, i štednje u banci.

Primjera radi, veći dio štednja u banci (nekih 60 posto), a ostatak na državne obveznice i akcije sigurne i kvalitetne kompanije.