xiaomi hypercharge

Xiaomi prikazao rekordno brzo punjenje mobilnog telefona (VIDEO)

Podijeli

Xiaomi se na društvenim mrežama pohvalio svojim novim rekordom u brzom punjenju mobilnog telefona.

Punjač snage 200 W spojili su na posebno prerađeni telefon Mi 11 Pro s baterijom kapaciteta 4.000 mAh i prikazali kolika je najviša brzina punjenja koju trenutno mogu postići.

Uređaj je na početku punjenja bio gotovo potpuno prazan. Za samo 44 sekunde došao je do 10% napunjenosti baterije, 50% je postigao za nešto više od 3 minute, a do potpune napunjenosti baterije proteklo je tek 8 minuta (7 minuta i 56 sekundi), piše SEEbiz.

Potom je prikazan i sličan proces brzog punjenja, ali putem bežičnog punjača. Indukcijski punjač imao je snagu od 120 W, pa je bio malo sporiji od žičanog, ali i dalje prilično brz. Do 10% bateriju je napunio za malo više od jednog minuta, do 50% stigao je za 7 minuta, a do 100% bateriju napunio je za samo 15 minuta.

Tehnologija koju nazivaju Xiaomi HyperCharge postigla je tako neslužbene svjetske rekorde, kako za žičano tako i za bežično punjenje. O tome u kojem bi uređaju i kada Xiaomi mogao početi ovu tehnologiju isporučivati i na tržište, za sada se nisu oglasili.

Isto tako nijesu pojasnili niti kakvim su se tehnološkim “trikovima” poslužili da bi omogućili ovako brzo punjenje. Vjerovatno je riječ o podjeli baterije na dvije ili tri koje se pune paralelno, te korišćenju posebnog USB-C kabela koji može podnijeti tako velike struje punjenja.