Može li Evropa parirati SAD: Plan da se u narednih 10 godina stvori 10 tehnoloških giganata

Podijeli

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izložio je ambiciozan plan da Evropa do 2030. stvori 10 tehnoloških giganata vrijednih 100 milijardi evra, u pokušaju da se izbori sa američkim kompanijama koje dominiraju u tom sektoru.

On je to rekao na skupu u Jelisejskoj palati na kome su se okupili predstavnici evropskih startap kompanija, prenose agencije.

Francuska pokušava da poboljša uslove kada je riječ o finansiranju novih preduzeća, posebno u kasnijim fazama rasta, kako bi ih smjestila u višu ligu gde mogu privući više investitora i vrhunskog osoblja.

Grupa nazvana Scale-Up – koja okuplja evropske startape kao što su Bolt i Blablacar i multinacionalne korporacije poput BMV-a – predstavila je na tom skupu predsedniku Francuske 21 preporuku da pomogne lokalnim tehnološkim gigantima. Plan će se uvrstiti u francusku digitalnu agendu za njihovo predsjedavanje Savetom EU koje počinje u januaru 2022. godine.

Francuska će “pokušati da pruži maksimum kada su propisi i napredak u pitanju”, rekao je Makron prisutnima.

Makron je uzeo u obzir neke preporuke “Scale-Up Europe” i obećao podršku takozvanim deeptech – kompanijama koje pružaju rešenja koja se u velikoj mjeri oslanjaju na nauku i inženjering – davanjem veće uloge Evropskom savjetu za inovacije.

On je takođe odobrio predlog “Scale-Up Europe” za primjenu takozvane evropske tehnološke vize i rekao da će na nivou EU promovisati plan za podsticanje institucionalnih investitora da ulože više novca u startape.

Makron je od dolaska na vlast 2017. godine nastojao da od Francuske napravi startap državu, čineći zemlju privlačnijom stranim investitorima kroz na primjer, reformu zakona o radu.

Francuski napori da stvore kompanije čija je vrijednost najmanje milijardu dolara i dalje su u sjenci ekvivalentnih američkih kompanija.

Makron je rekao prošle godine da očekuje da Francuska ima 25 kompanija čija je vrijednost najmanje milijardu dolara do 2025. godine.