restaurant, waitress

Ekonomija eurozone porasla najbrže u petnaest godina

Podijeli

Ekonomija eurozone porasla je u junu najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je podstakla uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje kompanije Markit.

Vlade širom svijeta, uključujući one u eurozoni, uvele su stroga ograničenja kako bi suzbile širenje covida 19, pozivajući građane na ostanu kod kuće i zatvarajući brojne firme u uslužnom sektoru, čije se poslovanje bazira na direktnom kontaktu s kupcima.

Vakcinisanje protiv covida 19 ublažilo je pritisak na zdravstvo i omogućilo ukidanje određenih ograničenja za uslužne firme, koje su se već počele prilagođavati novim uslovima poslovanja, javlja Hina, prenosi SEEbiz.

U takvim uslovima, indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u junu za 2,1 bod u odnosu na maj, na 59,2 boda, najviši nivo od juna 2006. godine, objavila je u srijedu ova londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

„Ekonomija eurozone raste tempom kakav nije viđen u proteklih 15 godina jer kompanije javljaju o naglom rastu potražnje”, konstatuje glavni poslovni ekonomista Markita, Kris Viljemson.

Baza rasta sve je šira i uz industriju uključuje i sve više dijelova uslužnog sektora, posebno kompanija koje posluju u direktnom kontaktu s klijentima, dodaje Viljemson.

Indeks koji mjeri aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone skočio je u junu za 2,8 bodova u odnosu na maj, na 58 bodova, najviši nivo od januara 2018, a skok indeksa novih narudžbi na najviši nivo u 14 godina signalizira nastavak tog trenda u predstojećim mjesecima.

Indeks aktivnosti u industriji zadržao se pak na rekordno visokom nivou zabilježenom u maju, od 63,1 bod, pokazuje Markitov izvještaj.

Nada da je najgora faza pandemije u eurozoni završila, podigla je optimizam poslovnih čelnika u eurozoni na najviši nivo otkada je Markit u julu 2012. počeo da objavljuje indeks njihovih očekivanja.

Podaci signaliziraju da će ekonomija eurozone, nakon “impresivnog” rasta u drugom tromjesečju, porasti još snažnije u periodu od jula do septembra, procjenjuje ekonomista Markita.

“No, snažan rast, kako u Evropi, tako i u svijetu, implicira da kompanije teško podmiruju potražnju, pritisnute nestašicom sirovina ali i radnie snage. U takvim uslovima njihova moć određivanja cijena će i dalje rasti i dodatno pojačati pritisak na rast inflacije u idućim mjesecima”, upozorava on.