Milijarder Voren Bafet bogatstvo ne ostavlja djeci, objasnio i zašto

Podijeli

Američki milijarder Voren Bafet ne želi da bogatstvo od 100 milijardi dolara ostavi svojoj djeci, a poznato je zašto je tako odlučio.

Veći dio bogatstva je poklonio u dobrotvorne svrhe.

Ovaj investitor je prošle nedjelje izjavio da je bolje da svoje “neshvatljivo” bogatstvo iskoristi za filantropski rad nego da bude dio investicionog portfolija njegove djece.

“Nakon što sam posmatrao mnoge superbogate porodice, evo moje preporuke: svojoj djeci ostavite toliko mogu da rade bilo šta, ali ne toliko da mogu da ne rade ništa”, napisao je u obraćanju akcionarima i dodao da se i njegova djeca bave filantropskim radom koji podrazumijeva potrošnju novca i vremena.

Prema riječima 90-godišnjeg Bafeta, primijetio je da je dinastijsko ponašanje ili prenošenje velikog bogatstva s jedne na drugu generaciju porodice rjeđe u Sjedinjenim Američkim Državama nego u drugim državama. Nada se da će njegovo razmišljanje doprinijeti tome da postoji drugačiji stav prema bogatstvu.

Kako je 2014. izvijestio list The Washington Post, to ne znači da njegova djeca, koja su u šezdesetim godinama, nijesu dobila dio njegovog bogatstva. Svako od njih je dobio fondaciju vrijednu dvije milijarde dolara.

Bafet je u obraćanju akcionarima istakao da je akcije konglomerata Berkshire Hathaway, vrijedne 4,1 milijardu dolara, donirao pet dobrotvornih organizacija, a što je dio njegovog cilja da 99 odsto bogatstva donira do kraja života.

Poručio je da je njegova filantropija “najlakše djelo na svijetu” jer je davanje bezbolno, te može vaš život i život vaše djece učiniti boljim.

“Tokom decenija sam stekao nerazumnu svotu novca radeći ono što volim. Nijesam se žrtvovao, kao ni moja porodica. Složeni interesi, dug put, divni saradnici i naša nevjerovatna zemlja su jednostavno napravili magiju. Neka društvo koristi novac, ja ne moram”, kazao je.

Bafet je još 2006. saopštio da će većinu svog bogatstva donirati, podsejća CNBC a prenosi Klix.