grocery shop, shopping cart, prodavnica, supermarket

Šta su akcize i zašto se naplaćuju

Podijeli

Posljednjih mjeseci često čujemo da se povećavaju akcize na cigarete, alkohol i/ili gorivo, kako bi država nadoknadila manjak u državnoj kasi ali i učinila neke proizvode koje smatra porocima – nepristupačnijim široj potrošačkoj publici.

A šta je to akciza? Svi znamo da je to oblik državnog nameta, a preciznije – poseban oblik poreza na promet i jedan od najstarijih poreskih oblika. Naziv datira iz 16. vijeka kada su u Holandiji oporezivali pivo, alkoholna pića, so i šećer, posebnim porezom koji su zvali excijsen.

Proizvodi koji se oporezuju akcizama najčešće su cigarete, alkoholna pića i naftni derivati. Akcizama se oporezuju proizvodi sa neelastičnom potražnjom, a porezni obveznici su proizvođači i uvoznici.

Porezna osnovica je određena mjernom jedinicom (kilogram, litar i sl), a iznosi su u apsolutnim vrijednostima (npr. 1 cent na 1 kg kafe). Na cijenu proizvoda se dodaje iznos akcize, a na taj iznos se onda obračunava PDV.

Akciza je vrsta poreza na proizvedenu robu koji se naplaćuje tokom proizvodnje, a ne prilikom prodaje. Često se povezuje sa pojmom carine (koja se naplaćuje na robu koja se prevozi preko kontrolisanih graničnih prelaza, prilikom uvoza ili izvoza) . Sada možemo napraviti razliku između ova dva pojma: carina se, kao oblik poreza, naplaćuje na već postojeću robu – oporeziva roba – na kontrolisanom graničnom prelazu, dok se akciza naplaćuje na robu unutar države u kojoj je proizvedena.

Iako se pojam akcize često poistovjećuje sa pojmom poreza, ona samo predstavlja njegov specifičan oblik. Zapravo, porez se naplaćuje pojedincu (tačnije, određuje se koliki bi taj iznos mogao biti), dok se akciza naplaćuje na određenu robu.

Akciza predstavlja indirektno oporezivanje, što znači da se od prodavca ili proizvođača robe (proizvoda i uluga) koji plaća nadoknadu državi očekuje da poveća prodajnu cijenu kako bi nadoknadio svoj gubitak.

Akcize se obično nameću kao dodatak na druge indirektne poreze, kao što su porez na promet ili PDV. Uglavnom, one se razlikuju od ovih vrsta indirektnih poreza po sledećem:

Tipični primjeri akciza su porez na benzin i ostala goriva, porez na cigare i alkohol (zbog čega se ponekad i nazivaju porezom na poroke).

Izvor: Wikipedia/Investitor.me