Mate Rimac

Mate Rimac preuzima čuvenu kompaniju: Bugatti postaje hrvatska firma

Podijeli

Rimac Automobili i Bugatti objavili su stvaranje nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o, koju će voditi hrvatski preduzetnik Mate Rimac, dok će Rimac Grupa biti većinski dioničar.

Udruživanje tehničkih znanja i efikasnost poslovanja Rimca sa 110 godina tradicije dizajna i snažnog brenda Bugattija vodi ka nastanku najznačajnije kompanije na tržištu hiperautomobila, poručili su iz kompanije, nedugo prije službenog predstavljanja velikog spajanja.

Mate Rimac je, na predstavljanju novog poduhvata, rekao da 2009. godine nije mogao ni da zamisli da će 12 godina kasnije biti u ovakvoj poziciji.

Prije 12 godina kad je pokretao kompaniju u garaži, Rimac je imao jednog zaposlenog – njega samog. Kad je kompanija na tržište izbacila svoj prvi automobil – Concept One – bilo ih je 11.

Ove godine, kad su predstavili hiperautomobil Rimac Nevera ima ih više od 1000.

“Da mi je neko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao”, rekao je.

“Inspirisao me Nikola Tesla i njegovi izumi i hteo sam da dokažem da električni automobili mogu da budu brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobila”, rekao je Rimac.

“Uvijek sam ovo htio da napravim u Hrvatskoj i dokažem da se to može napraviti ovdje. Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to neko ne napravi”, naglasio je Rimac.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume poručio je da je “Rimac 2009. imao startup, a danas je jedan od najznačajnijih proizvođača tehnologije za električne automobile, a uz to proizvodi i vrhunske električne hiperautomobile”.

Luc Meschke, zamjenik predsjednika i finansijski direktor Porschea dodao je da je “Mate Rimac izuzetan preduzetnik, kakvih nema puno u autoindustriji. Opušten je i ozbiljan u isto vrijeme. Uprkos njegovom izuzetnom uspjehu, ostao je čvrsto na zemlji. Mate, nemoj se nikad promijeniti”, poručio je Meschke.

Rimac Grupa biće najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o, s većinskim vlasničkim udjelom od 55%. Mate Rimac zadržaće svoj postojeći udio u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sistema, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti po kojima je Rimac poznat i s kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila biće odvojeni u novi poslovni subjekat – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje nezavisna kompanija koja sarađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila, prenosi IT portal Bug.

Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac vodiće Bugatti Rimac i novu kompaniju Rimac Technology.

Lično će i dalje upravljati svim segmentima poslovanja Rimac Grupe koja sada uključuje i Bugatti. Bugatti i Rimac nastavljaju da postoje kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj. Počeće poslovanje kao novi zajednički poslovni subjekat od četvrtog kvartala 2021.

U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište kompanije Rimac Technology, a tamo će biti smještena i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugatti modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj.