Hotel Mogren, Budva

Novo rukovodstvo Budvanske rivijere dočekao finansijski šok: Zetagradnji moraju da plate skoro 3 miliona eura

Podijeli

Novi odbor direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera, dan uoči izbora novog izvršnog direktora, dočekalo je neprijatno iznenađenje u vidu sudske presude kojom se obavezuje da podgoričkoj Zetagradnji isplati 2,8 miliona eura sa kamatama.

Apelacioni sud je, pišu Vijesti, odbio žalbu Budvanske rivijere u sporu koji je vodilo ranije rukovodstvo hotelske kompanije, odnosno kadar Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), te potvrdio presudu Privrednog suda, kojom se Zetagradnja mora obeštetiti na ime raskida kupoprodajnog ugovora, zaključenog prije 11 godina.

Privredni sud je početkom aprila usvojio tužbu Zetagradnje i obavezao Budvansku rivijeru da na ime ništavosti ugovora o kupoprodaji, zaključenog u junu 2010, kojom je ovoj podgoričkoj kompaniji prodata parcela u Petrovcu od 4,43 hiljade kvadrata i objekat od 625 kvadratnih metara, isplati iznos od 516,34 hiljade eura sa zakonskom kamatom zaračunatom od jula 2010.

Privredni sud je presudio, a Apelacioni potvrdio, da se na ime raskida ugovora Zetagradnji isplati još 2,16 miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom zaračunatom od jula 2010.

Zetagradnja je u junu 2010. kupila na javnoj aukciji zemljište i objekat Budvanke rivijere koji se nalaze u Petrovcu, po cijeni od 2,8 miliona eura, što je bilo 900 hiljada eura više od početne cijene. Riječ je o parceli od 4,43 hiljade kvadrata, na kojoj se nalazi objekat stare škole od 652 kvadrata.

Revizor je 2017. godine konstatovao u svom nalazu težinu spora koji vodi hotelska kompanija. Tada je navedeno da su spor pokrenuli mještani, navodeći da je riječ o parceli koja je bila u njihovom vlasništvu, te su tražili utvrđenje ništavnosti ugovora o kupoprodaji između Budvanske rivijere i Zetagradnje i naknadu štete.

Nakon toga je Zetagradnja tražila pred sudom raskid ugovora i povraćaj novca, što je nakon dugog sudskog postupka presuđeno u njhovu korist.

Nekada jedna od najuspješnijih hotelskih kompanija u Crnoj Gori doživjela je finansijski sunovrat, posebno tokom prošle godine, a nova sudska presuda praktično će vezati ruke odboru direktora, koji bi trebalo da imenuju novog direktora.