Herbert Diess, Volkswagen, direktor

Herbert Diess ostaje na čelu Volkswagena

Podijeli

Volkswagnov (VW) nadzorni odbor odabrao je Herberta Diessa, koji je vodio grupu od 2018. godine, za izvršnog direktora u novom četverogodišnjem mandatu.

Diess će ostati izvršni direktor do oktobra 2025. godine, saopšteno je iz nadzornog odbora.

Predsjedavajući Hans Dieter Poetsch pohvalio je transformaciju koju je nadzirala izvršna vlast, koja se pridružila VW-u neposredno prije izbijanja njegovog skandala s emisijama dizela i popela se na prvo mjesto, jer je rješavala štetu od 30 milijardi eura.

“Nadzorni odbor vjeruje da će pod vodstvom Diessa uslovi biti optimalni za daljnji uspješan razvoj cijele kompanije”, rekao je Poetsch, prenosi SEEbiz.

Produženje označava pobjedu za bivšeg izvršnog direktora BMW AG-a, koji je prošle godine dva puta bio neuspješan u traženju prijevremenog produženja ugovora. Unutrašnje napetosti ublažene su u decembru širim dogovorom ključnih sudionika o smanjenju troškova i drugim imenovanjima najviših rukovodilaca.

Diess, poznat po tvrdom stilu upravljanja, često se sukobljavao s VW-ovim moćnim sindikatima otkako se pridružio njemačkom industrijskom divu 2015. godine, nekoliko sedmica prije nego što je otkriveno varanje kompanije na testovima emisija.