kafa, coffee

I kafa će biti skuplja: Nestašica na svjetskom tržištu dovešće do rasta cijena

Podijeli

Kafa je jedna od namirnica čije će cijene uskoro početi da skaču usljed nestašica na svjetskom tržištu.

Prema pisanju Financial Timesa (FT), arabika, zrno koje se najvjerovatnije nalazilo izmrvljeno i u vašoj kafi jutros, u junu je dostigla najviše cijene u posljednjih 4 godine, a prema mišljenju stručnjaka ovaj rast cijena sirovina će uticati i na poskupljenje kafe u Srbiji, piše Blic.

Prema podacima sajta Macrotrends, cijena sirove kafe se u junu kretala i do 1,7 dolara, a eksperti kažu da je ova inflacija rezultat nesvakidašnje suše u Kolumbiji, protestima, širenjem štetnih gljiva i poteškoćama nastalim u lancima snabdijevanja, prenosi Business Insider.

Njemački proizvođači uveliko najavljuju da će podići cijene kafe za oko euro po kilogramu. Vlasnici pržionica i trgovci kafom imaju sklopljene ugovore sa dobavljačima koji im obezbjeđuju stabilnost cijena u periodu od 3 do 6 mjeseci, ali kada oni isteknu postoji mogućnost da cijene počnu da skaču, piše FT.

Trošak će snositi potrošači

Prema mišljenju stručnjaka, kako je kafa sto odsto uvozna roba, ne postoji mnogo opcija da se ovo poskupljenje u Srbiji, dakle i kod nas, apsorbuje.

“Ako je došlo do poskupljenja, to je novo iznenađenje i ako nemamo zaliha da taj udar ublažimo, cijene će rasti, kaže za “Blic Biznis” agroekonomista, Milan Prostran.

On smatra da će finalno troška snositi potrošači.

“Kao i u slučaju poskupljenja cijena kukuruza i soje, posljedice su trpjeli uzgajivači svinja, tako će i ovdje finalni konzumenti da trpe”, nastavlja on.

“Kafa je proizvod koji uvijek uvozimo i tu se jako dobro zarađuje, ali ipak ona nije životno bitna, ona je porok prije svega”, nastavlja Prostran i dodaje da zbog toga nema mnogo smisla da se staje na put ovom poskupljenju.

On ističe i da se ostvaruju veliki prihodi od duvana, kafe i južnog voća koje uvozimo, te da sumnja da će biti povlačeni bilo kakvi potezi koji bi apsorbovali rast cijena kafe, kao što bi bilo ukidanje carinskih stopa od strane države.

“Da se radi o udaru na standard onda bi država uticala preko skidanja carinskih stopa, ovdje se radi o poroku i onaj koji je navikao da je pije piće je koliko god da košta”, dodaje Prostran

“U ovim kriznim vremenima, trend rasta cijena sirovina na berzanskom tržištu će se nastaviti bar još dvije godine”, zaključuje Prostran.