Lučić o podvigu MT:tel-a: Veliki je uspjeh biti lider u konkurenciji Telenora i Crnogorskog Telekoma

Podijeli

Kompanija M:tel je za 14 godina svog poslovanja i ulaska na tržište Crne Gore realizovala više od 300 miliona eura investicija, saopštio je u intervjuu Pobjedi predsjednik Odbora direktora M:tela i generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

“Najznačajnija ulaganja su naravno bila u mobilnu mrežu gdje smo za veoma kratak period obezbijedili pokrivenost gotovo cijele teritorije Crne Gore. Od 2015. godine smo ušli na tržište kablovskih usluga i kroz greenfield projekat uspjeli da pokrijemo preko 90 odsto stanovništva našom kablovskom mrežom. Značajne investicije opredjeljujemo i za digitalne servise i za razvoj potpuno novih usluga”, kazao je Lučić Pobjedi.

Od 2012. godine ste vodili kompaniju M:tel, a u decembru prošle godine imenovani ste za generalnog direktora Telekoma Srbije. Sada ste predsjednik Odbora direktora M:tela, dok je od juna nova izvršna direktorica M:tela Tatjana Mandić. Kakva su Vaša očekivanja od gospođe Mandić i da li očekujete da će ih ona opravdati?

LUČIĆ: Tatjana Mandić je u potpunosti zasluženo imenovana na ovu funkciju iz više razloga. Pored njenog bogatog iskustva u telekomunikacijama od preko 30 godina, Tatjana je u timu M:tela od samog početka rada kompanije, a posljednjih pet godina bila je direktor sektora za ekonomske poslove, tako da je veoma dobro upoznata sa svakim segmentom kompanije i pratila je M:telov rast i razvoj od samog starta. Uvjeren sam da će sa velikom posvećenošću poslu, koja je odlikuje i efikasnim vođenjem cijelog tima, nastaviti rast i razvoj M:tela.

Kompanija M:tel 14 godina posluje u Crnoj Gori. Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovom periodu?

LUČIĆ: Podaci nadležne Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnoost pokazuju da M:tel već nekoliko godina drži lidersku poziciju na polju mobilne telefonije u Crnoj Gori, kao i kablovske televizije. Veoma smo ponosni na ovaj rezultat i mislim da smo prvi operator u Evropi koji je došao kao treći na tržište, a uspio da uzme prvo mjesto u ova dva bitna segmenta. Naravno, veliki je uspjeh biti lider u jakoj konkurenciji Telenora i Crnogorskog Telekoma.

Kako ocjenjujete poslovanje kompanije M:tel u prvoj polovini ove godine?

LUČIĆ: Ostvarena neto dobit za prvih pet mjeseci 2021. godine je veća za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Projekcije pokazuju da će rast neto dobiti u odnosu na prošlu godinu biti ostvaren i u drugom kvartalu.

Kakve rezultate je kompanija M:tel ostvarila u prodaji svojih proizvoda-usluga u prvoj polovini godine?

LUČIĆ: I dalje raste udio M:tela na tržištu telekomunikacija pa na kraju maja 2021. godine market share iznosi u mobilnoj telefoniji 34,61 odsto, u internetu 42,5 odsto, a na tržištu TV usluga 36,84 odsto. Pored stalnog rasta broja korisnika u svim segmentima, ostvaren je i rast u prihodima od korisnika za prvih pet mjeseci u odnosu na isti period prošle godine i to najznačajnije u prihodima od fiksne telefonije 15 odsto, prihodima od kablovskog interneta 14 odsto kao i prihodima od postpejd korisnika za šest odsto.

Koje su to glavne investicije kompanije M:tel u ovoj godini?

LUČIĆ: Nastavićemo da ulažemo u infrastrukturu naše mobilne i kablovske mreže. Iako smo posljednji ušli na tržište kablovskih usluga, pokrili smo preko 90 odsto stanovništva Crne Gore optičkom infrastrukturom. Takođe, nećemo mijenjati strategiju jer smo već nekoliko godina prepoznati kao firma koja ulaže i podstiče digitalni razvoj, pa planiramo investicije i u tom dijelu.

Što očekujete od ljetnje turističke sezone? Da li očekujete rast prihoda i prodaje u odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu?

LUČIĆ: Raduje nas dobar početak ljetnje turističke sezone i veliki priliv turista. Prodaja našeg M:tel turist pripejd paketa pokazuje značajan skok i u odnosu na 2019. godinu, koja je bila, kao što je poznato, rekordna po broju turista. Ove godine u najavi je dobra turistička sezona, tako da očekujemo i veće prihode, naravno jer prošle godine iz poznatih razloga pandemije virusa kovid-19, turistička sezona je izostala. U Crnu Goru dolazi dosta turista i iz zemalja koje nijesu potpisnice sporazuma „roming kao kod kuće“ tako da očekujemo dobru prodaju naših turističkih pripejd paketa.

Kompanija M:tel je prepoznata kao kompanija koja veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju. Da li se i u narednom periodu može očekivati pojačana briga kompanije za širu društvenu zajednicu?

LUČIĆ: M:tel od samog osnivanja prati visoke profesionalne i etičke standarde i vodi brigu o zajednici, zbog čega je društveno odgovorno poslovanje veoma važan segment korporativne strategije. Kao odgovoran i aktivan član zajednice unutar koje posluje, M:tel je pomagao različite oblasti života značajne za crnogorsko društvo. Svake godine veliki dio sredstava, kako u novcu, tako i u proizvodima i uslugama odvajaju se za podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj civilnog društva, a tako ćemo nastaviti i ubuduće, naravno.

Fokus na razvoj optičkog interneta i 4G i 5G mreže

Koji su glavni ciljevi kompanija M:tel i Telekom Srbija u narednom periodu?

LUČIĆ: Dalji razvoj M:tela i cijele naše Telekom grupe biće fokusiran na razvoju optičkog interneta i 4G i 5G mreže. Takođe, transformišemo našu kompaniju kako bi se fokusirali na razvoj digitalnih servisa i sadržaja.