satellite, internet, orbite

Amazon preuzeo Facebookov tim za satelitski internet

Podijeli

Trka za razvoj satelitskog interneta do sada je uključivala nekoliko velikih igrača, među kojima su SpaceX, Amazon, Softbank i Facebook. Kako sada stvari stoje, ovaj zadnji je odustao, jer je Zakerbergov satelitski tim kupio Amazon, javio je The Information.

Ovo će biti velika stvar za Amazonov projekat satelitske mreže Kuiper, koji bi trebalo da se nadmeće s Maskovom Starlink konstelacijom.

Poput Starlinka, projekat Kuiper bi trebalo da omogući broadband povezivost velikih brzina i niske latencije korisnicima širom svijeta, a Amazon kaže da će do 2029. godine u orbiti imati 3.236 satelita, od kojih će polovina biti lansirana prije 2026, a planira takođe i da izgradi 12 zemaljskih stanica oko svijeta koje će prenositi podatke prema i sa satelita.

Amazon planira da uloži više od 10 milijardi dolara da se to realizuje, a do sada je već uspio da dobije dozvolu za lansiranje satelita od savezne agencije za civilno letenje FAA.

Prošle godine Bezosova kompanija je objavila da će za lansiranja koristiti usluge svemirske firme ULA (United Launch Alliance) i njene Atlas V rakete.

Facebook prepuštanjem svog tima Amazonu prestaje da razvija satelitski internetski biznis i okreće se investiranju u podmorsku i zemaljsku optičku infrastrukturu.

Nije poznato koliko je novca Zakerberg dobio od Bezosa za “prodaju” svojih ljudi, prenosi Vidi.hr.