bitcoin, crypto

FBI izdao ozbiljno upozorenje vlasnicima bitcoina i ostalih kriptovaluta

Podijeli

Povećanje vrijednosti bitcoina i cijelog tržišta kriptovaluta ove godine na preko bilion dolara, privukle su talas cyber kriminalaca, upozorio je američki istražni biro FBI.

“Bitcoin napadi” i kripto prevare na društvenim mrežama postali su uobičajeni jer iznenadni priliv novih korisnika donosi milijarde dolara u digitalnu imovinu, a FBI upozorava kupce i ulagače na sve veću prijetnju kriminalaca koji žele da ukradu bitcoin i drugu kripto-imovinu.

FBI upozorava korisnike da budu svjesni napada korišćenjem prevara s tehničkom podrškom, zamjene SIM-a telefona i krađe identiteta.

Zamjena simulatora, kada napadač zatraži od mobilnog operatera da prebaci telefonski broj na novu SIM karticu koja im daje pristup dolaznim SMS porukama i pozivima, posljednjih je godina veoma popularna, o čemu je FBI javio još 2019.

Povećanje broja kriminalaca koji ciljaju one koji imaju bitcoin i druge digitalne valute dolazi nakon što je cijena bitcoina u aprilu porasla na oko 65.000 dolara po jedinici, u odnosu na oko 10.000 dolara prošle godine, prije nego što se srušila. Bitcoin se trenutno trguje na oko 32.000 dolara. Druge manje kriptovalute, poput ethereuma i dogecoina, zabilježile su još veći rast cijena.

“Cyber kriminalci ciljaju korisnike kriptovaluta, berze i platne platforme trećih strana u industriji virtuelne imovine, što rezultira velikim iznosima finansijskih gubitaka za žrtve”, upozororio je FBI, u objavi putem sistema za distribuciju osjetljivih podataka odabranim grupama i pojedincima pod nazivom protokol semafora.

“Nakon što je ukradena kriptovaluta prebačena na račune pod kontrolom napadača, policiji će biti teško da je vrati”, upozorio je FBI.

FBI je finansijskim i kripto-kompanijama savjetovao da provjere porijeklo e-pošte i pripaze na nedavno kreirane račune, dok su oni koji kupuju bitcoin i druge kriptovalute ohrabreni da koriste višefaktorsku provjeru autentičnosti – što znači da moraju imati pristup najmanje dva uređaja ili račune povezane s platforma. Savjet je i da se izbjegavaju zahtjevi za preuzimanje programa za daljinski pristup i bilo kakve neslužbene komunikacione kanale.

Forbes/Investitor