Most Moračica, asflatiranje

Šta je hedžing: Kako se Crna Gora sačuvala od valutnog rizika u kineskom kreditu za auto-put

Podijeli

Vlada Crne Gore nedavno je dogovorila hedžing (hedging) aranžman kojim se, prema riječima ministra finansija Milojka Spajića, zaštitila od valutnog rizika kredita za auto-put Bar-Boljare i smanjila kamatnu stopu i čime će država godišnje uštedjeti osam miliona eura.

Aranžmanom je smanjena kamatna stopa na dug prema kineskoj Exim banci sa dva na 0,8 odsto, a dogovoren je sa tri banke – dvije američke i jednom francuskom, čija imena nijesu objavljena.

“To je ugovor sa bankama u kojem mi smanjujemo kamatu, a povjerilac je i dalje kineska Exim banka. U pitanju je klasična transakcija koju odgovorne države rade da bi pomogle pri smanjenju kamata i troškova koje one iziskuju od budžeta”, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

A šta je hedžing?

Izraz hedging/hedžing može se činiti složenim za mnoge početnike u trgovanju i ulaganjima na finansijska tržišta, no upotreba strategija zaštite je prilično korisna praksa s kojom bi svaki trgovac i ulagač trebalo da bude upoznat.

Najjednostavnije rečeno, hedžing je kreiran da minimizuje izlaganje nepoželjnom poslovnom riziku, ali takođe dozvoljava i da se profitira od te investicije.

Hedžing je mehanizam – strategija za smanjenje mogućih gubitaka i u realnom poslovanju preduzeća ili država.

Da bi se što lakše shvatio hedžing najbolje je da se posmatra kao osiguranje od rizika koji proizilazi iz poslovanja. Kada firma ili država odluči da hedžuje neki dug, one sebe osiguravaju od negativnih događaja, u našem slučaju – od nepovoljnog trenda kursa dolara u kojem je indeksiran kredit za auto-put.

Važno je istaći da hedžing ne može da spriječi negativan događaj, ali ukoliko se on desi i vi ste pravilno osigurani, uticaj negativnog događaja će biti smanjen i potpuno zanemarljiv. Na primjer, ukoliko kupite osiguranje za kuću, vi ste hedžovali sebe od požara, provale ili drugih nesrećnih slučajeva. Na finansijskom tržištu hedžovanje postaje komplikovanije od prostog plaćanja premije osiguravajućoj kompaniji svake godine.

Hedžovanje protiv investicionog rizika znači strategijsko korišćenje instrumenata na tržištu da bi umanjili rizik od bilo kojih nepovoljnih promjena cijena. Drugim riječima, investitori hedžuju jednu investiciju tako što ulažu u drugu investiciju. Tehnički rečeno, da bi ste hedžovali, morate investirati u hartije od vrijednosti sa negativnom koleracijom /kontra/ u odnosu na vaše realno stanje.

Koje se sve vrste poslovnog rizika mogu hedžovati:

1. Rizik promjene valutnih kurseva

2. Rizik promjene cijene robe

3. Rizik promjene kamatnih stopa

4. Rizik promjene vrednosti akcija

5. Kreditni rizik

Sve hedžing tehnike uključuju korišćenje komlikovanih finansijskih instrumenata poznatijih kao finansijski derivati. Finansijski derivati su izvedeni instrumenti, čija je cijena izvedena iz odnosa prema nekom osnovnom instrumentu, odnosno njihova vrijednost se izvodi iz vrijednosti neke druge hartije od vrijednosti ili robe koja se nalazi u njihovoj osnovi.

Za razliku od osnovnih hartija, finansijski derivati ne odražavaju ni jedan odnos kreditni ili vlasnički, one predstavljaju vrstu prava na druge oblike finansijske aktive. Najpoznatiji finansijski derivati su forvardi, fjučersi, opcije i svopovi.