Google i Facebook od zaposlenih koji se vraćaju u kancelarije traže da se vakcinišu

Podijeli

Google i Facebook u srijedu su objavili da će zahtijevati vakcinaciju zaposlenih po povratku u kampuse kompanija.

Oni su time postali prve dvije od velikih firmi u Silikonskoj dolini koji će od svojih radnika tražiti potvrde o vakcinaciji kao uslov povratka u kancelarije.

U e-poruci zaposlenima, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je da će se to pravilo uvesti tokom narednih sedmica u Sjedinjenim Državama, a u drugim državama u sljedećim mjesecima, što će zavisiti od dostupnosti vakcina. Nije precizirano kako Google planira da sprovede ta pravila.

“Vakcinicanje je jedan od najvažnijih načina očuvanja zdravlja nas i naše zajednice u mjesecima koji su pred nama”, rekao je Pichai u poruci.

Nedugo potom, potpredsjednica Facebooka Lori Goler izjavila je da svi zaposleni koji dolaze na posao u američke kampuse kompanije moraju biti vakcinisani. To je u izjavi na Twitteru objavio portparol Facebooka.

Facebook planira da uvede “proces za one koji se ne mogu vakcinisati iz medicinskih ili drugih razloga, te će procjenjivati ​​naš pristup u drugim regionima kako se situacija bude razvijala”, rekla je Goler, stoji u saopštenju.

CNN javlja da mnoge kompanije i dalje pokušavaju tačno da utvrde kada i kako sigurno vratiti zaposlene u kancelarije nakon gotovo 16 mjeseci rada od kuće. S brzim širenjem varijante Delta Covid-19, vakcinacija je važan dio tog procesa.

Najave Googlea i Facebooka uslijedile su ranije ove sedmice od strane velikih medicinskih grupa koje su dobile poziv za izdavanje vakcina protiv Covid-19 za zdravstvene radnike, a uslijedile su prije očekivane najave predsjednika SAD-a Džoa Bajdena da se svi zaposleni moraju vakcinisati ili podvrgnuti redovnim testovima.

Google je ujedno i posljednja u nizu kompanija koja je pomjerila vrijeme povratka zaposlenih u kancelarije. Firema je planirala da okonča razdoblje rada od kuće 1. septembra, nakon čega su zaposleni mogli sami da odluče da li će se vratiti u kancelarije, raditi u Googleovim prostorijama u drugom gradu ili trajno raditi od kuće ako im to opis posla i zaduženja dopušta. Sada će se većina radnika vratiti do 18. oktobra, rekao je Pichai u e-poruci.

“Uzbuđeni smo što smo počeli da ponovo otvaramo svoje kampuse i podstičemo Googleove zaposlene koji se osjećaju sigurno da dođu. Istovremeno, prepoznajemo da mnogi zaposleni Googlea bilježe rast u svojim zajednicama uzrokovane varijantom Delta i zabrinuti su zbog povratka u kancelarije”, rekao je Pichai.

Google planira da obavijesti zaposlenike najmanje 30 dana prije nego što kompanija pređe na svoje konačne planove povratka “na staro”.

Internet div nije jedina tvrtka iz Silicijske doline koja mijenja planove ponovnog otvaranja zbog varijante Delta. Bloomberg je prošle sedmice javio da će Apple odgoditi njegovo ponovno otvaranje barem do oktobra, mjesec dana kasnije od prvobitno planiranog. Izvršni direktor Tim Cook potvrdio je te planove CNBC-u u utorak.

Apple će takođe zahtijevati od kupaca i osoblja u više od polovine svojih maloprodajnih objekata da nastave nositi maske, bez obzira na status vakcinacije, zbog porasta Covid-19. Apple je ohrabrio radnike u maloprodaji da se vakcinišu, ali trenutno to nije obaveza, javio je Bloomberg.