Nova akvizicija na bankarskom tržištu Srbije: Raiffeisen preuzeo Credit Agricole

Podijeli

Raiffeisen banka u Srbiji kupila je 100 odsto akcija Credit Agricole banke, uključujući i lizing kompaniju u njenom vlasništvu – CA Leasing Srbija, saopšteno je danas.

Za uspješno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora, navodi se u saopštenju Raiffeisen banke International (RBI) AG.

Ukoliko se ta ova transakcija uspješno okonča, plan je da se Credit Agricole banka sa sjedištem u Novom sadu pripoji Raiffeisen banci čija je centrala u Beogradu, a CA Leasing pripoji Raiffeisen lizingu.

„Uvjereni smo da bi Credit Agricole banka i lizing na najbolji način upotpunili naše poslovanje u Srbiji, budući da njegujemo iste vrijednosti i poslovnu kulturu. Čvrsto vjerujem da bismo ovako osnaženi bili u prilici da još većem broju klijenata pružimo inovativne proizvode i dodatno unaprijedimo korisničko iskustvo”, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke u Srbiji Zoran Petrović, javlja Beta.

Predsjednik Izvršnog odbora RBI-a Johan Štrobl je istakao da je Srbija veoma interesantno tržište za tu banku i nudi veliki potencijal rasta.

„Credit Agricole Srbija strateški savršeno odgovara našoj banci i lizing kompaniji u Srbiji i ta akvizicija bi podržala dodatnu mogućnost rasta na ovom tržištu”, kazao je on.

Credit Agricole banka u Srbiji ima oko 356.000 klijenata i tržišni udio od 20 odsto u finansiranju agrobiznisa.

Ta banka je u drugom kvartalu 2021. godine imala je ukupnu aktivu od 1,3 milijarde eura, dok je ukupna aktiva Raiffeisen banke iznosila 3,4 milijarde eura.