Spor EPCG i CBCG oko Milatovića: Može li neko ko je organizovao Dane drenjina da upravlja bankom

Podijeli

Elektroprivreda Crna Gore (EPCG) saopštila je da je Centralna banka Crne Gore (CBCG) odbila da izda odobrenja za izbor Janka Milatovića za člana Odbora direktora Prve banke Crne Gore, dok su i CBCG odgovorili da on nema potrebne kompetencije.

Elektroprivreda Crne Gore, kao kvalifikovani akcionar, kako je saopšteno, predložila je za svog predstavnika u ovom organu upravljanja banke Milatovića, čije reference “ispunjavaju sve zakonske i stručne kriterijume”.

Milatović je inače istaknuti funkcioner Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta.

Kako je saopšteno iz EPCG, iz Centralne banke su u obrazloženju naveli “da Milatović nije obavljao rukovodeće poslove”.

“Što je posebno licemjerno, imajući u vidu kako je prethodni režim tretirao nepokolebljive opoziocionare. I pored svih pritisaka bivšeg DPS režima, godinama je obavljao funkciju menadžera-upravnika HTP Onogošt, takođe, obavljao je i funkcije direktora preduzeća, šefa plana i analize, planera analitičara… Odbijanje Centralne banke CG predstavlja još jednu u nizu opstrukciju koja za posledicu ima prikrivanje poslovanja Prve banke u prethodnom periodu”, ocijenili su iz EPCG.

Dodaju da je “očigledno da ovakva odluka ima za cilj onemogućavanje održavanja Skupštine akcionara Prve banke koja bi razmotrila godišnje izvještaje o poslovanju banke i izvještaje nezavisnog spoljnjeg revizora”.

“Kao vlasnik 19.75 odsto akcija sa pravom glasa Prve banke i kao deponent značajnih finansijskih sredstava, EPCG je veoma zainteresovana za poslovanje i bilanse banke. Pojedinci ne žele da se sa poslovanja Prve banke skine veo tajnosti i na svijetlo dana izađu finansijske malverzacije za koje postoji više nego osnovana sumnja. Onda i ne čudi što se na svakom koraku pokušava sabotirati pošteni rad stručnih lica, što Milatović nesumnjivo jeste. Umjesto da bude davno smijenjen guverner CBCG i dalje funkcioniše kao zaštitar Prve banke i pokušava da spriječi da bilo ko ko nije blizak većinskim vlasnicima dođe do bilo kakvih informacija. Te informacije javnost sa nestrpljenjem očekuje”, zaključuje se u saopštenju EPCG.

U reagovanju CBCG navode da, imajući u vidu da Odbor direktora upravlja bankom i vrši nadzor nad njenim poslovanjem, te da kompetencije njegovih članova imaju direktan uticaj na finansijsku stabilnost banke, “sa posebnom pažnjom sprovodi postupke odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova ovog tijela”.

“Na ovaj način, CBCG doprinosi očuvanju zdravlja bankarskog sistema i stabilnosti finansijskog sistema, što je njena isključiva odgovornost. U ostvarenju ovog cilja, CBCG djeluje kao stručna i nezavisna institucija, apsolutno imuna na političke pritiske”, stoji u saopštenju.

U vezi sa saopštenjem Elektroprivrede, ističemo da je CBCG, u skladu sa odredbama Zakona o bankama („Službeni list CG“, br. 17/08, 44/10, 40/11 i 73/17), sprovela postupak odlučivanja o zahtjevu za izdavanje odborenja za izbor dva člana Odbora direktora Prve banka Crne Gore AD Podgorica – Osnovana 1901. godine. Po okončanju ovog postupka, 11.08.2021. godine je donijeto rješenje kojim se izdaje odobrenje za izbor jednog kandidata i odbija izdavanje odobrenja za izbor drugog predloženog kandidata.

Tokom sprovođenja pomenutog postupka, CBCG je, kako su kazali, imala intenzivnu komunikaciju sa bankom kao podnosiocem zahtjeva, posebno u dijelu ispitivanja svih činjenica koje se vezuju za radnu biografiju kandidata, a sve u cilju pravilnog ispitivanja ispunjenosti zakonskih uslova za izbor predloženog lica.

“Na osnovu inicijalno i naknadno dostavljene dokumentacije za kandidata Janka Milatovića je utvrđeno da je ovo lice obavljalo dužnosti šefa plana i analitike u ‘HTP Onogošt’ AD Nikšić. Saglasno propisima kojima je uređeno bankarsko poslovanje, ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća”, navode iz CBCG.

Dodaju da je Milatović od 2012. do 2016. godine bio imenovan kao menadžer-upravnik i planer-analitičar “HTP Onogošt” u stečaju, hotela Onogošt.

“Ni ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća iz razloga što je ova pozicija, po dostavljenoj dokumentaciji, podrazumjevala ‘ugovoranje poslova sa klijentima – svadbe, maturske večeri, doček i smještaj sportskih ekipa i organizaciju drugih događaja poput manifestacija Dani meda, Dani drenjina, Džip reli i sl.’”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu navedenog, u ovom postupku je, kako ističu, utvrđeno da kandidat ne ispunjava jedan od zakonom propisanih uslova za izbor za člana Odbora direktora banke, preciznije uslov „stručna kvalifikacija, profesionalna sposobnost i iskustvo za upravljanje bankom“, propisan članom 30 stav 10 Zakonom o bankama („Službeni list CG“, br. 17/08, 44/10, 40/11 i 73/17).

Zakonom propisan uslov Centralna banka Crne Gore je analizirala na bazi kriterijuma iz člana člana 4 stav 1 tačka 1 podtačka c Odluke o bližim uslovima koje mora da ispunjava član Odbora direktora banke („Sl. list Crne Gore“ br. 80/10) i ocijenila da kandidat nema iskustvo od najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora ili drugim pravnim licima, na osnovu čega bi se moglo da zaključiti da je na tim poslovima stekao znanja za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju.

Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da Centralna banka ne „opstruira održavanje Skupštine akcionara banke i izbor članova Odbora direktora koji bi vršili nadzor nad poslovanjem Banke“, već postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima, odnosno odobrava izbor isključivo onog kandidata koji, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, ispunjava sve uslove za izbor u upravljačkoj strukturi banke, ističu iz CBCG.

Centralna banka je, kako dodaju, spremna da razmori ispunjenost zakonom definisanih uslova za bilo kojeg drugog kandidata za člana Odbora direktora, za koji banka podnese zahtjev.

“Takođe, u obavezi smo da informišemo javnost da se postupak odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova Odbora direktora operacionalizuje u Sektoru kontrole, kao i da se materijali o svakom postupku koji se sprovodi unutar ove organizacione jednice dostavljaju Komitetu za superviziju banaka- stručno-savjetodanom tijelu guvernera unutar Centralne banke, na razmatranje, a da guverner kao ovlašćeno lice potpisuje rješenja kojim rezultiraju navedeni postupci”, zaključuje se u saopštenju CBCG.