Podgorica pošteđena: Wizz Air smanjuje operacije u regiji zbog nedostatka osoblja

Podijeli

Wizz Air smanjuje broj operacija na brojnim svojim odredištima u bivšoj Jugoslaviji do početka do sredine oktobra zbog nedostatka raspoložive posade.

Niskotarifni avio-prevoznik sa sjedištem u Mađarskoj prvenstveno će smanjivati frekvencije za jedan let sedmično, ostavljajući brojne rute sa samo jednom sedmičnom rotacijom. Kompanija rješava problem nedostatka posade pokretanjem hitne akcije zapošljavanja u Skoplju, Beogradu, Sarajevu i Tuzli, piše Ex-Yu Aviation News.

Kompanija je ugovorila ACMI (avion, posada, održavanje i osiguranje) zakup kako bi osigurala dovoljan broj članova posade. Konkurentske kompanije kao što su GetJet, Titan Airways i HiFly obavljali su letove Wizz Aira.

Smanjenje letova pogodiće linije iz Skoplja, Beograda, Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Splita, Dubrovnika i Ohrida. Podgorica nije obuhvaćena restrikcijom.

Wizz iz Skoplja smanjuje frekvencije na letovima za Barselonu, Berlin, Kopenhagen, Geteborg, Hanover, Nirnberg, Skavstu, Vaxjo i Turku. Rute na koje utiče nedostatak posade iz Beograda uključuju Basel, Heraklion, Larnaku i Santorini.

Wizz Air iz Sarajeva smanjuje frekvencije prema Beauvaisu i otkazala je planove za pokretanje leta za London Luton, ali je ranije ove sedmice najavila stacioniranje drugog aviona u gradu od sredine decembra.

Prevoznik je smanjio frekvencije od Tuzle do Baden Badena, Memingena i Beča. Iz Banja Luke su smanjene usluge za Ajndhoven, dok su smanjeni i letovi iz Ohrida za Beč.

Smanjivanje frekvencija Wizz-a uticalo je i na njegovo poslovanje na hrvatskoj obali, pri čemu su frekvencije od Splita do Dortmunda, Gdanjska, Lutona, Rima i Beča snižene, dok su uvedene restrikcije iz Dubrovnika za Beč i Varšavu.