Prvi put od maja: Bitcoin iznad 50.000 dolara

Podijeli

Bitcoin je nastavio trend oporavka, pa je dostigao vrijednost od 50.000 dolara u nedjelju uveče oko 22:40 časova po istočnoameričkom vremenu.

To je, prema podacima Coindeska, najveća vrijednost vodeće svjetske kriptovalute u posljednjih više od tri mjeseca, prenosi CNBC.

Ovaj digitalni novčić je u aprilu zabilježio istorijski maksimum od preko 64.000 dolara, ali je junu i julu usledila njegova velika rasprodaja i sunovrat cijene, koja je pala čak ispod 30.000 dolara. Tome je u velikoj mjeri doprinijela pooštrena regulativa kineskih vlast, koja je dovela do prestanka rudarenja bitcoina u Kini i preseljenja te aktivnosti u druge zemlje, prenio je Tanjug.

Međutim, sredinom jula je počeo kontinuirani oporavak kriptotržišta. U posljednjih nekoliko dana, pozitivan uticaj na kretanje cijena digitalnog novca imale su dvije važne najave.

Naime, jedna od vodećih trgovinskih kriptoplatforrmi, Coinbase, saopštila je prošle nedjelje da će kupiti kriptovalute u vrijednosti 500 miliona dolara i da će 10 odsto svoje dobiti izdvojiti za portfelj kriptoimovine.

Takođe, kompanija za online plaćanja PayPal izvijestila je da će pokrenuti novu uslugu u Velikoj Britaniji kako bi omogućiti ljudima da kupuju, čuvaju i prodaju digitalne valute.

U međuvremenu, i drugi digitalni novčići bilježe rast vrijednosti. Ethereum se trgovao u noćas u usponu od oko 2,0 procenta na 3.302,59 dolara. Vrijednost čitavog kriptotržišta je u nedjelju premašila 2,14 biliona dolara, prema podacima sa portala Coinmarketcap.com.