Spori razvoj berzi električne energije u regionu

Podijeli

Albanska berza električne energije (ALPEX) nije uspjela pronaći dobavljača za platformu za elektroničko trgovanje za njena tržišta unaprijed i unutar dana. ALPEX nije uspio sa svojim drugim tenderom, što će odgoditi uspostavu berze električne energije u Albaniji. Prvi javni poziv za dobavljače objavljen je u martu, a drugi u junu.

Među zemljama Energetske zajednice u regiji, samo Srbija ima berzu energije – SEEPEX, dok Albanija, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju poteškoća u procesu uspostavljanja. Međutim, Crna Gora i Sjeverna Makedonija postigle su određeni napredak posljednjih mjeseci, izvještava balkangreenenergynews.

Tender za osnivanje albanske berze električne energije poništen je jer nijedna od dostavljenih ponuda nije bila u skladu s uslovima oglasa, javili su lokalni mediji. To je bio i razlog neuspjeha i prvog tendera. Specifikacije su bile iste u oba javna poziva i USAID je pripremio projektni zadatak. Maksimalna ponuda bila je 1,9 miliona eura.

ALPEX, sa sjedištem u glavnom gradu Tirani, upravljaće kratkoročnim tržištima električne energije u Albaniji i na Kosovu i njihovim povezivanjem s tržištem dan unaprijed.

Prema posljednjem programu za praćenje energetske tranzicije, koji je objavio Sekretarijat Energetske zajednice, podružnica ALPEX -a osnovana je na Kosovu u maju 2021.

“Albansko tržište dan unaprijed trebalo bi biti operativno 9 mjeseci nakon potpisivanja ugovora s uspješnim ponuđačem. Pokretanje tržišta za dan unaprijed na Kosovu i spajanje ove dvije natječajne zone predviđeno je 11 mjeseci nakon potpisivanja ugovora”, navodi se u programu.

Aktuelni tender za pružanje platforme za trgovanje dan unaprijed s modulom za njegovo povezivanje, koji je raspisao nacionalni operator tržišta električne energije Sjeverne Makedonije, MEMO, zatvoren je 26. jula.

U junu 2021. godine, crnogorski operator berze električne energije BELEN odabrao je davatelja platformi za trgovanje, kliring i poravnanje za jedan dan unaprijed, ali njegovo ime nije otkriveno.