Bonus povodom 10 godina na čelu Apple-a: Tim Kuk bogatiji za 750 miliona dolara

Podijeli

Izvršni direktor Applea Tim Cook dobio je više od pet miliona dionica od ove firme, budući da obilježava deset godina na toj poziciji.

Kompanija koja je podnijela zahtjev nadzornoj službi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) iskazala je da ustupljene dionice vrijede više od 750 milijuna dolara.

Ovaj bonus je dio dogovora koji je Kuk postigao kada je čelo kompanije preuzeo od suosnivača Stiva Džobsa.

Visina nagrade je zavisila od toga koliko su Appleove dionice rasle na tržištu u poređenju s drugim kompanijama iz S&P 500 indeksa.

Prema Appleovom podnesku SEC-u, Kuk je imao pravo na nagradu jer su dionice firme u posljednje tri godine porasle čak 191,83%. Takođe je istaknuto kako je Appleova cijena dionica porasla 1.200% otkako je Kuk 24. avgusta 2011. postao izvršni direktor.

Kompanija koja stoji iza iPhonea, iPada i MacBook-a sada ima tržišnu vrijednost od gotovo 2,5 miliona dolara a prošle godine Kuk je pristao na novi paket zarada koji će trajati do kraja 2026.

Podnesak SEC-a takođe pokazuje da je ranije ove sedmice Kuk donirao skoro 10 miliona dolara dionica Applea u dobrotvorne svrhe, ne imenujući primaoca donacije.

Kuk je 2015. obećao da će predati cijelo svoje bogatstvo prije nego što umre, a do sada je poznato da je donirao desetine miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Prema Bloombergovom indeksu, Kukovo neto bogatstvo trenutno vrijedi oko 1,5 milijardi dolara.

Kuk je često u javnosti govorio o svojoj zabrinutosti oko društvenih pitanja uključujući HIV i sidu, klimatske promjene, ljudska prava i jednakost.

On je u grupi ostalih mega-bogatih poslovnih ljudi u SAD-u koji su rekli da će cijelo ili značajan dio svog bogatstva ostaviti društvu nakon svoje smrti. Suosnivač Microsofta Bil Gejts i veteran ulaganja Voren Bafet još prije 10 godina su pokrenuli svojevrsnu zakletvu “Giving Pledge”, kojim se milijarderi obavezuju da će ustupiti barem polovinu svog bogatstva.

Ranije ove godine, Bafet je u dobrotvorne svrhe donirao još 4,1 milijarde dolara vrijednih dionica u svojoj kompaniji Berkshire Hathaway.