Google u Njemačkoj ulaže milijardu eura

Podijeli

Tehnološki div Google u utorak je objavio da planira da uloži milijardu eura u izgradnju dva nova centra za podatke u Njemačkoj kako bi učvrstio poziciju na tržištu i izbjegao regulatorne i pravne probleme.

Data centar u Hanauu biće svega 20 kilometara udaljen od najvećeg svjetskog internet čvorišta DE-CIX-a, rekao je Philipp Justus, čelnik Googlea za centralnu Evropu.

Četvorospratnica iskoristive površine oko 10.000 kvadratnih metara u potpunosti će postati operativna iduće godine, dodao je on, javila je Hina a prenosi SEEbiz.

Paralelno s time, Google će uspostaviti novu “regiju u oblaku” u Berlin-Brandenburgu, premda nije precizirao gdje će se novi data centar tačno nalaziti.

Glavna svrha Googleovih “regija u oblaku” jeste približiti klijentima usluge kompanije, a znatno će se poboljošati i brzina prenosa podataka u poređenju s onom preko Atlantika.

Korišćenje data centara u Sjedinjenim Državama takođe može prouzrokovati pravne i regulatorne probleme kada je riječ o uslugama za evropske korisnike.

Američki internetski div u sklopu te investicije planira i da poveća količinu električne energije dobijene iz obnovljivih izvora za potrebe opskrbe novih data centara, koji troše puno struje.

Njegov lokalni energetski partner Engie Deutschland u narednim će godinama njemačku elektroenergetsku mrežu opskrbiti s više od 140 megavata (MW) električne energije dobivene iz energije Sunca i vjetra, saopštio je Google.

Plan će zahtijevati izgradnju nove fotonaponske elektrane kapaciteta 39 megavata i 22 vjetroelektrane, kako bi “od 2022. godine, u svakom trenutku, oko 80 odsto energije isporučene Googleovoj infrastrukturi poticalo iz izvora bez emisija CO2”.