job, work, career, business, worries

Koliko često mijenjati posao?

Podijeli

Koliko bi dugo trebalo ostati na jednom poslu? To je složena jednačina, ali sjedenje na istom poslu ako ste zasićeni neće vam ništa koristiti. Preuzmite inicijativu da vidite kakve se mogućnosti nude, piše portal “Točka na i”.

Možda ste čuli da često mijenjanje posla – svakih godinu ili dvije dana – nema više stigmu kao nekada. Ipak, to je samo djelimično tačno. Ljudi danas doista rjeđe ostaju decenijama kod istog poslodavca, ali to ne znači da je široko prihvatljivo često mijenjati posao.

Prosječno vrijeme koje plaćeni radnici provode kod istog poslodavca neznatno se smanjilo s 4,2 godine u januaru 2018. na 4,1 godinu u januaru 2020, pokazuju podaci američkog Zavodu za statistiku rada.

U tom kontekstu četiri godine mogu vam se činiti kao cijeli život ako se svakog radnog dana osjećate potplaćeno, necijenjeno ili isprazno. Zato nemojte podleći osjećaju da morate ostati na tom radnom mjestu toliko dugo. No, prije nego što se pozdravite sa šefom, razmislite koje poruke datumi u vašoj biografiji prenose budućim poslodavcima.

Promijeniti posao nakon godinu dana samo po sebi ne mora biti loše. Međutim, ako imate više od jednog posla na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom, na kojem nijeste uspjeli da radite punih 12 mjeseci, to je loš znak drugim potencijalnim poslodavcima – bez obzira na to zašto ste otišli.

Razlog je to što je visoka cirkulacija zaposlenih jedan od najvećih troškova koje kompanija može imati, tako da menadžeri nijesu skloni zapošljavanju osoba koje često mijenjaju posao.

Pokušajte ostati na istom poslu barem dvije godine

U idealnom svijetu trebalo bi da pokušate da ostanete na jednom poslu najmanje dvije godine. Poslodavcima je potrebno vrijeme i novac da pronađu pravog kandidata, pogotovo ako uzmete u obzir njihova ulaganja u obuku i zapošljavanje.

Osim finansijskih razloga, drugi veliki problem je to što bi se osobe iz kadrovske službe mogle dvoumiti oko vaše zapošljivosti ako imate neuobičajeno velik broj kratkih epizoda na nizu poslova. Zapitaće se kakva su vaša prosuđivanja, ciljevi u karijeri i uspješnost kao zaposlenog.

No, šta ako ste na trenutnom poslu suočeni s užasnim šefom, teškim stresom na radnom mjestu ili ste jednostavno promijenili mišljenje o tome kakav posao želite da radite? Ako osjetite da ste pogriješili nakon što ste prihvatili posao, nema razloga da ne razmišljate o novoj promjeni – sve dok to ima smisla u kontekstu vaših ukupnih ciljeva u karijeri. I svakako počnite s traženjem posla čim počnete sumnjati da ste pogrešno odabrali.

Pitanja koja morate postaviti sebi ako često mijenjate posao

Kako je do sada izgledala vaša karijera? Drugim riječima, da li je ovo prvi ili peti put da ste nesrećni na poslu? Problem nastaje kada se čini da postoji obrazac kratkih poslova. Ako ste radili tri posla u 10 godina, sve je jasno. Većina kompanija želi zaposlene koji su barem tri do pet godina ostali na jednom poslu, jer to ukazuje na određeni nivo postojanosti.

Šta je prihvatljivo u vašoj industriji? Koliko biste trebali da ostanete na poslu ako se bavite tehnologijom? Šta ako ste učitelj? Odgovori će biti različiti. Različite industrije i različite uloge imaju različite standarde. Na primjer, generalno je prihvaćeno da će se profesionalci u oglašavanju, tehnologiji i startupovima češće mijenjati poslodavce.

Imate li izgleda da pronađete novi posao? U idealnom slučaju, ako možete ostati na trenutnom poslu dok ne dobijete drugi posao, imate jaču pregovaračku poziciju. Mogli bi vas procijeniti kao manje zanimljivog kandidata ako trenutno niste zaposleni.

Koliko imate godina? Poslodavci su tolerantniji prema potencijalnim zaposlenicima koji poslove često mijenjaju na početku karijere, tražeći “pravi puti”. Iskusnijima su manje skloni progledati kroz prste zbog čestih promjena jer očekuju da oni znaju što im odgovara u karijeri.

Kako ostaviti pozitivan utisak

Ako prikupite nekoliko kratkotrajnih poslova u svojoj radnoj karijeri, to ne mora značiti da je vaša potraga za poslom osuđena na propast. Samo budite spremni da prilagodite svoju biografiju i objasniti svoje razloge. Sljedeće strategije mogu vam pomoći da ispričate uvjerljivu priču o svojoj karijeri.

Opišite šta ste naučili iz svog radnog iskustva. Objasnite kako vam je svaki posao koji ste radili pomogao da poboljšate svoje ciljeve u karijeri i odredite šta tačno tražite u firmi i na poziciji za koju se kandidujete.

Koncentrišite se na pozitivne strane. Ako ste napustili posao zbog užasnog šefa ili lošeg tretmana, pokušajte ne zvučati previše ogorčeno zbog toga. Nijednog menadžera za zapošljavanje ne privlače negativne osobe, pogotovo ne prilikom intervjua. Umjesto toga, recite nešto o tome kako ste se osjećali zavedenima o tome što pozicija uključuje ili ste rano shvatili da se razilazite u vrijednosnim sudovima.

Preusmjerite razgovor na budućnost. Naglasite svoju želju da pronađete firmu u kojoj možete pustiti korijenje i istinski rasti. Zatim iznesite razlog zašto je firma koja vas razmatra pravo mjesto.

Bez obzira na to koliko jako želite napustiti svoj trenutni posao ili želite preći na nešto veće i bolje, ne želite da budete obilježeni kao osoba koja serijski mijenja poslove.

Ako ste u nedoumici da li je pravo vrijeme za odlazak, pokušajte ostati dovoljno dugo na trenutnom poslu kako biste barem mogli reći da ste naučili novu vještinu ili stekli dragocjeno iskustvo koje će koristiti vašem sljedećem poslodavcu.