spain, bicycle, race, madrid

Za održivi oporavak od pandemije: Španija izdaje prvu zelenu obveznicu

Podijeli

Španija se sprema da izda prvu zelenu obveznicu, najavljujući septembarski talas izdanja dužničkih papira kojima zemlje planiraju da podrže ‘zelenu’ potrošnju u oporavku od koronakrize.

Vlada će se obveznicom koja dospijeva na naplatu za 20 godina zadužiti za pet milijardi eura, u skladu sa julskim najavama ministarstva finansija, a planira je prodati direktno krajnjim ulagačima preko grupe banaka.

Vrijednost prikupljenih ponuda iznosi 60 milijardi eura, prenosi SEEbiz.

Španija se time pridružuje sve većem broju evropskih zemalja koje su ove godine izdale obveznice za finansiranje ekološki prihvatljive potrošnje, računajući na dobar odaziv ulagača.

Evropska komisija objavila je danas da će prvu ‘zelenu’ obveznicu izdati u oktobru.

“EU namjerava od danas do kraja 2026. izdati ‘zelene’ obveznice u vrijednosti do 250 milijardi eura, čime ćemo postati najveći izdavaoc zelenih obveznica u svijetu”, naveo je u saopštenju komesar EU za budžet i upravu, Johannes Hahn.

Brisel je nakon analize plana finansiranja oporavka u ovoj godini potvrdio i da u ovoj godini planira izdati dugoročne obveznice ukupne vrijednosti oko 80 milijardi eura i kratkoročne dužničke papire vrijedne nekoliko desetina milijardi EUR.

Njemačka će u srijedu izdati četvrtu ‘zelenu’ obveznicu, a Britanija će izaći na tržište duga za dvije sedmice.

Austrija se sprema zadužiti za 1,61 milijardu eira obveznicama koje dospijevaju na naplatu 2031. i 2037. godine, a Njemačka će izmijeniti iznose izdanja obveznica indeksiranih za inflaciju s rokovima naplate u 2030. i 2046. godini kako bi prikupila 700 miliona eura, navodi Reuters.