job leave, quit

6 znakova koji govore da je vrijeme da date otkaz

Podijeli

Milioni radnika napustili su posao posljednjih mjeseci. Neki su pronašli nove poslove, dok su drugi ostali bez ikakvog. Kako da znate da li je vrijeme da počnete tražiti novo zaposlenje?

“Mnogi od nas imaju loše dane, ponekad osjete da ne vole svoj posao i frustrirani su zbog šefova i kolega, ali znači li to da bi trebalo da date otkaz, drugi je nivo pitanja”, smatra Amy Gallo, stručnjakinja za zapošljavanje i urednik na Harvard Business Review-u.

Procjena koliko dugo postoje problemi s poslom i identifikovanje onoga čime ste nezadovoljni može vam pomoći da utvrdite jeste li zapeli u kolotečini ili treba nastaviti na istom mjestu, uz rješavanje tekućih problema.

I nemojte izgubiti iz vida širu sliku: “U vrijeme pandemije stvari su bile vrlo intenzivne. Svi smo osjećali veliko izgaranje i pritisak. U životu smo imali puno stres faktora”, rekla je Gallo.

Kada napravite popis problema koji vas tište, shvatićete jesu li problemi rješivi ili je bolje da date otkaz i krenete u potragu za novim zaposlenjem.

CNN Business donosi nekoliko znakova koji bi mogli signalizovati da je vrijeme za pronalaženje novog posla:

Osjećate se kao da ste zaglavljeni na jednom mjestu

Teško je ostati motivisan i produktivan na poslu ako smatrate da nema mjesta za napredovanje.

Osjećaj da ste zaglavljeni na jednoj poziciji može izgledati različito za svakog pojedinca. Na primjer, to bi moglo značiti nedostatak napredovanja i povišica, dobijanje nezanimljivih radnih zadataka ili nedostatak novih vještina.

Dugoročna neispunjena obećanja vašeg šefa, poput nove pozicije, dodatne obuke ili povišice, takođe mogu biti iscrpljujuća.

“Ako se ne osjećate komforno u komunikaciji sa nadređenim i teško postižete plodotvoran razgovor s njim na važne teme, to može biti ‘crvena zastavica’ vaše karijere na toj poziciji”, rekla je Anna Bray, izvršna direktorica i HR trenercia u Jody Michael Associates.

Postoje veliki problemi s vašim šefom

Doći će trenuci kada vi i vaš šef ne vidite oči u oči, ali kada problemi nadilaze povremena neslaganja i postoji nedostatak povjerenja i podrške, to može biti pogubno za produktivnost i napredovanje u karijeri.

“Kad imate osjećaj da morate stalno pratiti šta ćete reći… kada se osjećate kao da vas stalno grdite ili ocjenjuju, osjećate se kao da ste stalno pod mikroskopom, ili kada se osjećate kao da vaš menadžer nema razumijevanja za vaše stavove, tada nema povjerenja – kad su te tri stvari prisutne, to neće uspjeti i to je jasan znak da treba da idete dalje”, smatra Foram Sheth, glavni trener i suosnivač kompanije Ama La Vida.

Gallo je predložio procjenu je li vaš loš šef izolovani problem ili dio sistema koji je napravljen u firmi.

“Bilo kakvo nasilničko ili toksično ponašanje prema vama, mislim da su to pravi znakovi da idete”, rekao je Gallo.

“Pogledajte širu sliku organizacije u kojoj radite i recite: ‘ima li ovdje boljih šefova?” Moguće je da se vaš šef ponaša u skladu s organizacijom”, dodao je.

Stalno odgađate obaveze

Svi povremeno odgađamo stvari, ali ako stalno čekate do zadnjeg trenutka da dovršite radne zadatke kada ste prije imali prikladan raspored, to bi mogao biti signal da je vrijeme da krenete dalje.

“Kad odgađate, kvalitet rada gubi na smislu, što vas na kraju čini nezadovoljnim”, smatra Sheth. “U poređenju s načelom ‘radim ovo jer me čini zadovoljnim”, znači da vam je stalo do rezultata. U suprotnom završavate obaveze samo da ne bi upali u nevolje sa šefovima, što stvara frustraciju.

Postoji kulturna nepovezanost

Kultura koju je izgradila firma u kojoj radite igra važnu ulogu u vašem angažmanu, produktivnosti i sreći pa svako prekidanje u tom lancu može stvoriti probleme.

Na primjer, ako vam je važna ravnoteža između privatnog i privatnog života i postoji stalna poplava e-poruka od vašeg šefa u svako doba dana, to može doprinijeti izgaranju.

Sheth je rekla da bi se radnici trebalo osjećati podržano i sigurno na poslu. Način na koji su firme odgovorile na potrebe radnika tokom pandemije odigrao je ulogu u odluci ljudi da napuste posao, dodala je .

“Ako vam vaša tvrtka nije dala taj sistem podrške, to će dovesti do razlaza”, kazala je.

Primjećujete druge potencijalne mogućnosti

Kad se osjećate nezadovoljno svojim trenutnim položajem, počinjete češće primjećivati ​​druge prilike.

“Odjednom počnete primjećivati ​​da se na LinkedInu pojavljuju mogućnosti za posao, a vi zapravo usporavate i gledate ih – fokus vam se pomaknuo”, kaže Sheth.

Predložila je da se zapitate: Da ste nezaposleni i da vam se sadašnji posao nudi takav kakav je, biste li ga prihvatili ili nastavili da tražite dalje?

Promijenio se stav prema zadacima

Primijetite ako vas opterećuju zadaci koje ste ranije rado prihvatali.

“Ako se mjesecima neprestano zatičete da ste samo nezadovoljni različitim aspektima svog posla, da ste nezadovoljni odlaskom na posao, da sjedite za računarom i mislite ‘uf, ne mogu vjerovati da to moram učiniti’, to je znak da ćete možda morati pogledati što se još nudi na tržištu rada”, kaže Gallo.

Iako se od vas ne očekuje da ćete biti srećni na poslu svakog dana i sve vrijeme, Sheth navodi da će sve češće takve situacije biti jasan znak da stvari ne idu u poželjnom smjeru.

Promjene u vašem stavu i pristupu poslu mogu biti pokazatelj da je vrijeme za preispitivanje stvari.