Georgijeva: Dok sam bila šefica SB, Kina nije uticala na Doing Business listu

Podijeli

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva demantovala je navode iz nezavisnog izvještaja o njenoj navodnoj ulozi u skandalu s namještanjem podataka vezanih za Kinu u vrijeme dok je bila izvršna direktorka Svjetske banke, navodeći da postoje “temeljni greške” i “zamjena teza”.

Ona je optužila administraciju bivšeg predsjednika Svjetske banke Jima Jong Kima za manipulacije, tvrdeći da je njegova kancelarija predložio da se podaci Hong Konga uvrste u kinesku ocjenu na godišnjoj “Doing Business List” za 2018. godinu, kako bi Kina bila na sedmom mjestu, javio je Reuters.

Georgijeva se suočava s pozivima na ostavku zbog izvještaja koje je advokatska kancelarija Wilmer Haley pripremila na zahtjev etičkog odbora banke.

U izvještaju se navodi da su čelnici Svjetske banke, uključujući i Georgijevu, izvršili “neprimjeren pritisak” na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izvještaju banke “Doing Business 2018”.

Izvještaj je izazvao zabrinutost zbog kineskog utjecaja na Svjetsku banku, presuda i odluka Georgijeve i tadašnjeg predsjednika Svjetske banke Jim Jong Kima.

Nakon objavljivanja izvještaja, Svjetska banka privremeno je obustavila objavljivanje godišnje “Doing Business List” o poslovnoj klimi.