Google slavi 23. rođendan

Podijeli

Najpoznatiji i najveći pretraživač interneta, ali i centar brojnih online servisa, Google, danas slavi 23 godine, što svi korisnici mogu vidjeti na naslovnici pretraživača, gdje je prikazana rođendanska torta sa svećicama.

Google je počeo da se formira davne 1997. godine a kompanija je zvanično osnovana 4. septembra 1998. Osnivači su, međutim, 2005. proglasili 27. septembar za Google-ov rođendan, dan kada su ostvarili velike rezultate.

Servis, bez kojeg danas teško možemo zamisliti život i posao, započeli su Sergej Brin i Leri Pejdž, koji su nakon upoznavanja krenuli u pionirski projekat pokretanja jednostavnog internet pretraživača.

Danas imaju milijarde pretraga, na više od 150 jezika širom planete. U međuvremenu su razvili niz propratnih servisa, poput e-maila Gmail, cloud servisa Google Drive a upravljaju i YouTube-om, najvećom platformom za razmjenu video sadržaja.

Zahvaljujući Google-u, i portal Investitor kojeg upravo čitate ima veoma široku vidljivost širom svijeta. Svakog mjeseca, stranice portala bilježe milionske prikaze na Google-u, što svjedoči o kredibilnosti sadržaja i povjerenju koje portal uživa kod čitalaca.