Starbucks

Starbucks puni 50 godina, časti šoljicu kafe

Podijeli

Srijeda, 29. septembar biće veliki dan za američki lanac kafeterija Starbucks, jer tog dana slavi 50. godišnjicu postojanja i Nacionalni dan kafe u SAD.

U tu čast, Starbucks nudi besplatnu kafu Pike Place Roast korisnicima koji u izabranim lokacijama donesu čistu šoljicu za višekratnu upotrebu.

Ponuda je dostupna samo u kafeterijama i neće biti dostupna u drive-thru objektima ili putem aplikacije Starbucks.

Kako je sve počelo

Starbucks je danas najveći lanac kafeterija na svijetu sa sjedištem u Sijetlu, država Vašington, gdje je i formiran.

Ove godine Starbucks obeležava 50 godina od otvaranja prvog objekta u Sijetlu. Danas u Americi postoji preko 14.500 Starbucks objekata, uključujući i najveću prodavnicu na svijetu koja je 2019. godine otvorena u Čikagu.

Chicago Glasnik podsjeća da su Starbucks osnovali Jerry Baldwin, Gordon Bowker i Zev Siegl, a prva radnja je otvorena 1971. godine blizu čuvene Pike Place pijace u Seattle-u. Tri osnivača Sturbucks-a su imala dvije stvari zajedničke: svi su bili akademski građani i svi su voljeli kafu i čaj. Pozajmili su određeni novac kako bi investirali u otvaranje svoje prve radnje u Seattle-u. Nazvali su je Starbucks po prvom oficiru broda iz poznatog romana Herman Melville-a, Moby Dick.

Alfred Peet, preduzetnik koji se bavio prženjem kafe, bio je glavna inspiracija osnivačima Starbucks-a. Peet je bio holandski imigrant koji je počeo da uvozi finu arabika kafu u Sjedinjene Države tokom 1950-tih. Tokom 1966. godine, otvorio je svoju malu prodavnicu ’Peet-ova kafa i čaj’ u Berkliju, Kaliforniji, koja se specijalizovala za uvoz prvoklasnih kafa i čajeva. Peet-ov uspjeh je podstakao osnivače Starbucks-a da svoj poslovni model započnu na sličan način, prodajući visokokvalitetna zrna kafe i opreme, a Peet-ova radnja je postala glavni dobavljač zelenih zrna kafe za Starbucks. Partneri su zatim kupili polovnu pržionicu iz Holandije a Baldwin i Bowker su eksperimentisali sa tehnikama pečenja Alfreda Peet-a kako bi stvorili svoje mešavine i ukuse.

Do početka 1980. godine, Starbucks je otvorio četiri prodavnice u Sijetlu koje su se izdvajale od konkurenata vrhunskim, svježe prženim, kafama. Siegl je odlučio da slijedi drugačije interese i napustio je dva preostala partnera a Baldwin je preuzeo ulogu predsednika kompanije.

Era Howard Schultza

1981. godine, Howard Schultz, zastupnik prodaje Hammarplast-a, švedske kompanije koja je proizvodila kuhinjsku opremu i posuđe i od kojih je Starbucks kupovao aparate za kafu, primijetio je velike narudžbine kompanije, što ga je natjeralo da ih posjeti.

Schultz je bio toliko impresioniran načinom poslovanja pa je odlučio da nastavi karijeru u Starbucks-u kao šef marketinga, od 1982. godine. Schultz je primijetio da se kupci koji prvi put dolaze u prodavnicu osjećaju nelagodno zbog nedostatka znanja o kafama pa je sa zaposlenima u prodavnici radio na razvijanju vještina prodaje prilagođenih kupcima i osmislio je brošure koje su kupcima olakšavale da saznaju više o proizvodima kompanije. Njegova najveća ideja za budućnost Starbucks-a je došla tokom proljeća 1983.godine kada ga je kompanija poslala u Milano da prisustvuje međunarodnoj izložbi kućnih predmeta. Tokom posjete Italiji, bio je impresioniran kafićima i pomislio je da učini nešto slično i u svojoj firmi, međutim, Baldwin i Bowker nijesu bili oduševljeni njegovom idejom jer nijesu željeli da Starbucks previše odstupa od svog tradicionalnog modela poslovanja. Željeli su da Starbucks ostane striktno prodavac kafe i opreme a ne da se pretvori u kafić koji služi espresso i kapućino.

Kada je vidio da neće uspjeti da promijeni mišljenje Baldwin-a i Bowker-a, Schultz je napustio Starbucks 1985. godine i pokrenuo sopstveni lanac kafe pod nazivom Il Giornale, koji je postigao ogroman uspjeh šireći se u više gradova.

U martu 1987. godine, Baldwin i Bowker su odlučili da prodaju Starbucks a Schultz je munjevitom brzinom kupio kompaniju. Kombinovao je sve svoje ideje pod imenom i brendom Starbucks-a i posvetio se konceptu kafea uz dodatnu prodaju zrna, opreme i drugih predmeta u Starbucks prodavnicama.

Kompanija je ušla u naglu ekspanziju koja se nastavila i nakon što je poslovanje izašlo u javnost 1992.godine.

Tokom 1966.godine je počelo otvaranje prodavnica van Sjeverne Amerike a Starbucks je ubrzo postao najveći lanac kafića na svijetu. Početkom 21. vijeka, Starbucks je bio prisutan u desetinama zemalja širom svijeta i upravljao je sa više od 30.000 prodavnica. Brend je počeo da prodaje i hranu u svojim kafićima 2003. godine. Schultza je na mjestu izvršnog direktora zamijenio Kevin Johnson 2016.godine a na mjestu predsjednika Myron Ullman 2018.godine.

Najveći svjetski Starbucks, Starbucks Reserve Roastery, otvoren je u Čikagu 2019.godine, baš kada i prvi u našem regionu, u Beogradu.