3 važne lekcije koje smo naučili iz nedavnog pada Facebooka i Instagrama

Podijeli

Zakašljao se Facebook i Zuckerberg izgubio 6 milijardi dolara – ovo je sažetak događaja od prije dva dana kada je globalna mreža na par sati prestala sa radom.

Kompanija je kasnije saopštila da razlog pada sistema nije bio hakerski napad već tehnička greška. U daljim analizama koje će se raditi širom planete saznaćemo šta se tačno dogodilo i kakve su posljedice – osim Zuckerbergovih milijardi šta su ostali gubici.

Ono što smo naučili u kratkom roku je da:

1. Digitalni univerzum polako počinje da ima svoju volju koju niko više u potpunosti ne može da kontroliše;

2. Nije dobro graditi sopstveni biznis pod tuđim okriljem – umjesto da sve zasnivamo na društvenim mrežama koje nas ograničavaju svojim pravilima a mogu i da ne rade, bolje je da svoju kuću gradimo u sopstvenom dvorištu, na svom sajtu na nacionalnom domenu i 

3. Svoje digitalne dragocjenosti, lične i poslovne podatke treba višestruko čuvati.

Mnoge će se studije raditi na temu ponašanja korisnika tokom najvećeg pada u istoriji Facebook-a (nije prvi a zasigurno ni posljednji). Prva reakcija miliona korisnika je bila da su pohrlili na druge društvene mreže da tamo iskažu svoje nezadovoljstvo a koliko se njih neće vratiti pokazaće vrijeme. O ponašanju korisnika puno ćemo naučiti posmatranjem ponašanja Facebooka i aktivnosti koje će kompanija preduzeti kako bi umanjila posljedice i povratila povjerenje, biće to jako zanimljiva “Bitka za koriniske”.

Tehničke ili hakerske probleme imamo svi. Ako može da padne veliki Facebook onda smo svi izloženi padu. Nama se to dogodilo prije dvije godine kada su “Nezvani gosti u redakciji” sve oborili na 24 sata.

Tom prilikom naš glasvni urednik Dejan Ristanović je rekao “Ovih dana redakcijski server je zaražen Dharma ransomware‑om koji je šifrovao sve podatke. Napad je bio uspješan zato što gomilu stvari nismo radili kako je trebalo, ali (osim vremena) nijesmo izgubili ništa zato što jednu stvar jesmo radili kako je trebalo. Backup!”

Poslovanje bez rizika i apsolutna sigurnost ne postoje. Iako nisu tvorevina digitalnog svijeta, ovi postulati biznisa su došli do punog izražaja upravo zahvaljujući lakoj, brzoj, globalnoj dostupnosti svega. Kako da dizajniramo sopstveni biznis sa što manje unutrašnih problema, otporan na spoljne uticaje, kako da steknemo i zadržimo korisnike to su teme konferencije BIZIT 2021 – Bitka za korisnike o kojima ćemo razgovarati 3. i 4. novembra u Klubu poslanika.

Partneri BIZIT-a, najznačajnije ICT kompanije iz regiona i sveta će nam pričati o tome kako da postavimo stabilan informacioni sistem, kako da zaštitimo sistem i podatke, izaberemo potreban softver i kontrolišemo rad kopmanije. O tome kako da sa klijentima izgradimo mostove povjerenja i razumijevanja govoriće nam priznati stručnjaci iz sveta biznisa i komunikacija, a sve će početi analizom prof. dr Miroljuba Labusa o ekonomskim aspektima i našem prilagođavanju realnim prilikama za poslovanje.

Ukoliko se do sada već niste prijavili, učinite to sada. Konferenciju BIZIT 2021 – Bitka za korisnike (3. i 4. novembra) možete pratiti uživo u Klubu poslanika (ostao je još mali broj mjesta) ili online u živom interaktivnom prenosu u realnom vremenu.

Za publiku uživo biće preduzete maksimalne mjere zdravstvene bezbenosti. Uzazak za osobe bez Digitalnog zdravstvenog sertifikata, ili bez potvrde o preležanom Covidu 19, ili bez negativnog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati, biće sprovedeno brzo antigensko testiranje prilikom dolaska u Klub poslanika, od strane sertifikovane laboratorije.

Vidimo se na BIZIT-u!

Medijski partner konferencije je portal Investitor.me