Evropski parlament, European Parliament

Pandora papiri pokrenuli lavinu: Evropska komisija sprema nova poreska pravila

Podijeli

Evropska komisija će do kraja godine predstaviti nova zakonska rješenja protiv utaje poreza, rekao je poreski komesar EU Paolo Gentiloni.

Gentiloni je zastupnicima u Evropskom parlamentu kazao da će Komisija nastaviti borbu protiv utaje poreza i izbjegavanja plaćanja poreza i da će predložiti nova pravila o povećanju obima informacija koje se automatski razmjenjuju među nacionalnim poreskim službama.

Diskusija o porezima uvrštena je u dnevni red Evropskog parlamenta poslije izvještaja ove sedmice o velikom curenju poreskih podataka, poznatom kao “Pandora papira”.

Ova dokumentacija pokazala je na koji način bogati i uticajni pojedinci i dalje sistematski otvaraju ofšor kompanije da bi umanjili svoje poreske račune.

Iako ovakve aktivnosti nužno ne podrazumijevaju i utaju poreza, plaćanje manjih poreza u drugim zemljama uz pomoć poreskih savjetnika sve se češće dovodi u pitanje, naročito dok se svijet izvlači iz ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid-19.

Podsjetimo, posljednji dan proteklog vikenda brojne medijske kuće objavile su istraživanje koje uključuje milone dokumenata koji pokazuju skriveno bogatstvo brojnih svjetskih lidera i poznatih ličnosti, kao i sve metode koje su koristili kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza.

Više od 600 novinara iz 117 zemalja mjesecima je pretraživalo dosjee iz 14 izvora, a rezultati su objavljeni pod jedinstvenim dokumentom – Pandora papiri.